Ramesh Rajasingham, Güvenlik Konseyi'ndeki brifingde yaptığı konuşmada, kötüleşen insani durumun en acil nedeninin devam eden savaş olduğunu, çatışmaların son haftalarda şiddetlendiğini belirtti. BM yetkilisi, bir ateşkese ve bunun getireceği tüm faydalara ulaşmanın hala zor olduğunu kaydetti.

Buna paralel olarak Yemen ekonomisinin çöküşte olduğunu ve bunun da milyonlarca insanı yoksul bıraktığını ifade eden Rajasingham, bu çöküşün doğrudan savaşın bir sonucu olduğunu ve daha dolaylı olarak da savaşın yarattığı olumsuz durumun neticesi olduğunu belirtti.

BM yetkilisi, şiddetle çevrelenmiş ve kendilerine bakma şansları az milyonlarca Yemenlinin yardım için insani yardım kuruluşlarını aradığını ancak ülkedeki yardım çalışmalarının çok daha zor hale gelmek üzere olduğunu, çünkü çoğu kurumun parasının bir kez daha tükenmeye başladığını kaydetti. Rajasingham, Yemen'de giderek daha fazla şiddetin yaşandığını söyledi.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Son birkaç hafta içinde, Husi güçleri Marib'deki sert saldırılarını artırarak bölgede ve Şebve vilayetine komşu yerlerde daha fazla toprak ele geçirdi. Aden'de de bu ayın başlarında rakip silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalar; günlerce süren, şehrin bazı kısımlarını kapatan ve gelecek için ciddi endişeler yaratan şiddet olaylarına yol açmıştı.

Saada, Hacca, Hudeyde vilayetlerinde ve yaklaşık 50 cephe hattında çatışmalar, bombardımanlar ve hava saldırıları da devam etti. Bu yaşananların siviller üzerindeki etkisi korkunç oldu. BM yetkilisi, Eylül ayındaki çatışmalarda ülke genelinde 235 sivilin öldüğünü veya yaralandığını söyledi.

Marib'deki çatışmalar özellikle sivilleri etkiliyor. Geçen ay, Marib'de yaklaşık 10.000 kişi yerinden edildi. Bu sayı, bu yıl şimdiye kadarki en yüksek veri olarak kayıtlara geçti. Rajasingham, Eylül ayının sonundan bu yana, Husi güçlerinin çoğu daha önce diğer bölgelerdeki çatışmalardan kaçmak için yerlerinden ayrılmış olan yaklaşık 35.000 sivile ev sahipliği yapan Marib'deki Al Abdiyah bölgesini kuşattığını belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI