Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Oxfam'ın Küba ofisi direktörü Elena Gentili, ABD ambargosunun Küba üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin bir raporun sunumunda yaptığı konuşmada ambargonun, "ekonomik krizi derinleştirdiğini ve Karayip ülkesinin uluslararası tedarikçilere erişimine engel olduğunu" söyledi.

Gentili, ABD'nin, ada ülkesine yönelik tek taraflı siyasetinin özellikle özel girişimcilere ve daha savunmasız kesimlere zarar verdiğini söyledi. Ülke genelinde kadınlarla yapılan görüşmeleri ve kadınların ifadelerini de içeren Oxfam'ın raporu, Küba'nın acil sağlık durumuyla etkin mücadelesine dikkat çekti. Raporda ABD ablukası, "Küba'da kitlesel aşı üretimi ve tıbbi tedaviler dahil olmak üzere Kovid-19 pandemisinin yol açtığı acil sağlık durumuna karşı koymak için gerekli hammaddeler ve tedarik maddelerinin satın alınmasını engelliyor" denildi.

İlk olarak 1962'de yürürlüğe konulan ambargo, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi sırasında sıkılaştırılmış, ABD'den Havana dışında Küba kentlerine uçuşlar yasaklanmış, kruvaziyer gemileri ve yatların Karayip ülkesini ziyareti kısıtlanmış ve Küba asıllı Amerikalıların adadaki ailelerine göndereceği para havalelerine sınırlama getirilmişti. Küba hükümeti ambargoya karşı yıllık karar taslağını Haziran ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunacak.

Editör: İRFAN KARSLI