BEİJİNG, 8 Aralık (Xinhua) Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping'in insanlığın ortak değerlerine ilişkin ve Çin'in bu değerlerin izinden gitme konusundaki uzun vadeli uygulamalarına dayanan önemli açıklamalarının rehberliğinde hazırlanan rapor; kurumsal gücü, kültürel arka planı, içkin hukuku ve Çin'in "ülkenin halk tarafından yönetilmesi" uygulamasının dünyadaki önemini akademik bir bakış açısıyla ortaya koyuyor. Rapor şu dört ana bölümden oluşuyor; Ülkenin Halk Tarafından Yönetilmesi: Demokrasi Değerinin İzinden Gitmenin Kapsayıcı Mantığı, Tüm Süreç Demokrasisi: Halk Egemenliğini Uygulamanın Yeni Bir Biçimi, İşleyen Demokrasi: Kurumsal Etkinliği Test Etmek İçin Bir Mihenk Taşı ve Uygulama Bilgeliği: İnsanlığın Ortak Değerlerinin İzinden Gitmek Sonucunda Yaşanan Aydınlanma. Özünde "ülkenin halk tarafından yönetilmesi" demek olan Çin demokrasisi, insan merkezli bir yaklaşıma bağlı kalıyor tespitinin yer aldığı raporda, Çin demokrasisinde "azınlık için demokrasi", "bir seferlik demokrasi" ve "sözde evrensel demokrasi" kavramlarının ötesine geçilerek geniş halk kitlelerinin demokratik haklardan yararlanmasının sağlandığı belirtiliyor.

Raporda, Çin'in demokratik değerleri hayata geçirmede miras ve yeniliği birleştiren bir yol keşfettiğine ve halkın ülkenin efendisi olduğu "gerçek bir demokrasi" yolu izlediğine dikkat çekiliyor. Çin'in uyguladığı demokrasi, tüm açıları ve usulleri kapsayan bir "tüm süreç demokrasisi", iyi yönetişim için bir "yönetişim demokrasisi", canlılığı olan "etkili bir demokrasi", kolektif bilgeliğe sahip "itici güç olan bir demokrasi" ve test edilebilir bir "sistematik demokrasi" ifadeleri de raporda yer alıyor. Rapora göre, Çin halkı, deneyimlerine dayanarak, demokratik yönetişim için tek bir kriter olduğu sonucuna varmış bulunuyor. Bu kriter, sıradan insanların barış ve kalkınmanın getirilerinden yararlanması, barış içinde ve mutlu hayatlar yaşaması olarak ifade ediliyor. Raporda; iyi işleyen demokrasi, özgürlük ve insan haklarını garanti edebilir ve geliştirebilir, süreç ve sonuca dayalı demokrasiyi, usule dayalı demokrasiyi, maddi demokrasiyi, doğrudan ve dolaylı demokrasiyi, halk demokrasisini ve devlet iradesini birleştirmeyi sağlayabilir deniliyor.

Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak? Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak?

Demokrasi dekoratif bir süs değildir. Çin; demokrasi, özgürlük ve insan haklarının sadık ve yenilikçi bir uygulayıcısıdır. Çin, "ülkenin halk tarafından yönetilmesi" uygulamasında dikkate değer sonuçlar elde etmiştir, tespitlerinin de bulunduğu rapora göre, Çin demokrasisinin başarısı, yönetim yaklaşımının önde gelen üç özelliğine atfedilebilir: Gelişmiş partizan olmayan bir parti, halk merkezli bir felsefe ve kalkınma odaklı bir dünya görüşü. Raporda; demokrasiyi, özgürlüğü ve insan haklarını savunmaya yönelik sosyalist uygulamayla ÇKP'nin halkın genel çıkarlarını siyasi çalışma gündeminin en üst sırasına koyduğu, demokrasiyi halka geri verme mantığını sürdürdüğü, özgürlüğün insanların çok yönlü gelişimini ilerletmesi gerektiği ve mutluluğun insan haklarının nihai standardı olduğu ilkelerini savunduğu belirtiliyor. Yine raporda, ÇKP'nin Çin'in modernleşmesine giden yeni bir yola öncülük ettiği ve uygarlık için yeni bir model yarattığı, böylece çağımızın sorularına yanıt olarak dünya çapında öneme sahip Çin çözümlerini sunduğu vurgulanıyor.

Rapor, Çin'in araştırmalarının, insanlığın ortak değerlerinin hayata geçirilmesi için, sonuç odaklı, kendi kaderini tayin eden, istikrarlı ve sürekli ilerleyen olmak gibi önemli ilkeler oluşturduğuna da dikkat çekiyor. Rapor ve belgesel Salı günü Beijing ve Cenevre'de yayınlandı. 40'tan fazla ülke ve bölgedeki yaklaşık 100 düşünce kuruluşundan uzmanlar ve akademisyenler, yayın etkinliğine çevrimiçi ve çevrimdışı olarak katıldı. NCR ekibi raporu hazırlamak için Çin genelinde yaklaşık 30 eyalet düzeyindeki bölgede derinlemesine araştırmalar ve incelemeler yürüttü, yurtiçinde ve yurtdışında çok çeşitli uzmanlarla görüşerek bir dizi seminer düzenledi. Belgeselde, altı sıradan Çin vatandaşı, Çin'in demokrasi, özgürlük ve insan haklarına yaklaşımını anlatmak için kendi hikayelerini paylaşıyor. Çin'in ulusal üst düzey düşünce kuruluşları arasında medya tabanlı tek düşünce kuruluşu olan NCR bugüne dek, "Çin'in Yoksulluğu Azaltma Çalışmaları: Politik Bir Ekonomi Perspektifi" ve "Önce İnsan: Çin'in Yüzyıllık Komünist Partisi'nin Siyasi Taahhüdü" gibi bir dizi etkili çalışma üretti.

Editör: İRFAN KARSLI