ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde Cumartesi günü yayınlanan habere göre, ABD'de yaşlıların hastaneye kaldırılma ve can kaybı oranları düşüyor; bu, öncelikle yaşlı Amerikalıların aşılanmasını amaçlayan Kovid-19 aşılamalarının iyi sonuç verdiğine dair umut verici bir işaret.

Gazetenin haberinde, ABD'li yaşlıların kaldığı huzurevlerine bağlı ölümlerin düştüğü ve yeni bildirilen ölümlerin yedi günlük ortalamasının, dört aydan uzun bir süre sonra ilk kez 1.000'in altına gerilediği belirtildi. Halk sağlığı uzmanları, özellikle ABD'de yeni bildirilen vaka sayısındaki sert düşüşün ardından yatay seyir izlemesi ve daha bulaşıcı koronavirüs varyantının yayılması nedeniyle pandeminin bitmekten çok uzak olduğu konusunda uyarıyor.

Bununla birlikte, "uzun süredir en yüksek ölüm riskiyle karşı karşıya kalan Amerikalılar giderek daha fazla korunuyor." Brown Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi Dekanı Ashish Jha, "Ölen insanların büyük çoğunluğu yaşlı" dedi ve ekledi: "Şu anda 55 yaşın üzerinde çok sayıda insanı aşıladık."

Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı
ABD'nin Chicago kentindeki United Center spor salonunda kurulan Kovid-19 kitlesel aşılama merkezine doğru giden insanlar, 10 Mart 2021. (Fotoğraf: Joel Lerner/Xinhua)

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), 65 yaş ve üstündekilerin aşılanması hakkında bilgi veriyor. Ölüm belgeleri verilerine göre, pandeminin başlamasından bu yana bu grup, ülkedeki Kovid-19 ölümlerinin ortalama beşte dördünü oluşturuyor. CDC verileri, Cuma günü itibarıyla ülke nüfusunun yüzde 27'si aşılanmışken bu grupta en az bir doz aşılanma oranının yüzde 71'e yükseldiğini gösteriyor. 65 yaş ve üstündekilerin neredeyse yüzde 46'sı tamamıyla aşılanmış bulunuyor.

Yaşa göre aşılama stratejisinin etkisi hastane verilerinde de görülmeye başlanmış olabilir. CDC'nin, Kaliforniya ve New York dahil olmak üzere belirli eyaletlerden alınan ön verileri izleyen gözetim sistemi, son haftalarda hastaneye kaldırılan en yaşlı Amerikalıların sayısında belirgin bir azalma olduğunu ortaya koyuyor. Hastane verileri, 65 yaş üstünün tüm hastaneye kaldırılanlar arasındaki oranının da düştüğünü gösteriyor. Nebraska Üniversitesi Tıp Fakültesi Küresel Sağlık Güvenliği Merkezi'nin eş direktörü ve bulaşıcı hastalıklar doktoru James Lawler, "En yüksek riskli nüfusta daha az şiddetli hastalık görüyoruz, bu büyük olasılıkla aşıdan kaynaklanıyor" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI