Türk arkeoloji uzmanı Doç. Dr. Hakan Öniz: Çin derin dalış teknolojisinde oldukça güçlü Türk arkeoloji uzmanı Doç. Dr. Hakan Öniz: Çin derin dalış teknolojisinde oldukça güçlü
Filipinler'de yetkililerin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, tropikal bir fırtına hafta sonunda ülkede sellere ve toprak kaymalarına yol açarken en az 24 kişinin yaşamını yitirmesine, çok sayıda kişinin ise kaybolmasına neden oldu.
Ulusal Afet Risk Azaltma ve Yönetim Konseyi (NDRRMC), Filipinler'in güneyinde üç kişinin yaşamını yitirdiğini, bir kişinin ise kaybolduğunu bildirdi. Konsey, Filipinler'in orta kesiminde bildirilen ölümlerin doğruluğunu araştırıyor.
Ülkenin orta kesimindeki Leyte eyaletinin Baybay kentindeki acil müdahale birimi, kurtarma ekiplerinin büyük toprak kaymasında çamur yığını altında kalan 10 köyde en az 21 kişinin cansız bedenini çıkardığını bildirmişti.
Kurtarma ekibinin sözcüsü, isminin saklı kalması koşuluyla Xinhua'ya verdiği demeçte, arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ve daha fazla insanın çamurun altında gömülü olduğuna inanıldığını söyledi. Toprak kaymasından kurtulanlar bir şehir hastanesinde tedavi altına alındı.
Hükümetin afet idaresi, Leyte eyaletine Pazar sabahı ulaşan Megi tropikal fırtınasının ayrıca Filipinler'in orta ve güney kesimlerindeki 136.000 kişinin hayatını olumsuz etkilediğini açıkladı.
Pek çok bölge, fırtına karaya ulaşmadan önce de sellerden etkilendi. NDRRMC, evlerini terk etmek zorunda kalan 13.000'den fazla kişinin tahliye merkezlerine sığındığını, bazılarının ise yakınlarının yanında kaldığını bildirdi.
Pazartesi günü devlet meteoroloji bürosu, Megi'nin tropik depresyon seviyesine düştüğünü açıkladı. Filipinler Atmosferik, Jeofizik ve Astronomik Hizmetler İdaresi Megi'nin, "Leyte eyaletinin kuzeydoğu kısmı ile Samar ve Doğu Samar eyaletlerinin güney kısmı civarına yavaşça girmesinin" tahmin edildiğini bildirdi.
Megi, her yıl yaklaşık 20 tayfun ve fırtınanın vurduğu Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler'i bu yıl etkisi altına alan ilk tropikal fırtına oldu. Filipinler takımadaları Pasifik tayfun kuşağında yer alıyor ve bu durum ülkeyi dünyanın afetlere en açık ülkelerinden biri haline getiriyor.

Xinhua Haber Ajansı muhabiri Manila'dan bildiriyor.
Editör: İRFAN KARSLI