Türkiye'deki asırlık sinoloji geleneğini gözler önüne seren eser: Türkiye'de Sinolojinin Doğuşu Türkiye'deki asırlık sinoloji geleneğini gözler önüne seren eser: Türkiye'de Sinolojinin Doğuşu
https://youtu.be/lcaHt5fEjJQ
DANA HALAWI, Xinhua muhabiri
"Herkese merhaba. Ben, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Xinhua muhabiri Dana Halawi. Lübnan derin bir mali kriz içinde bulunuyor ve bu durum halkın yüzde 70'in yoksulluğa düşmesine neden olduğu gibi yeterli gıdaya erişimini de engelliyor.
Lübnan'da durum, pandeminin patlak vermesinin ardından gıda fiyatlarının dünya genelinde artmasıyla kötüleşti. Bugün Ukrayna ile Rusya arasında süren çatışma Lübnan'da gıda güvenliğini daha da kötü etkiliyor.
Öte yandan petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda artması gıda ürünlerinin fiyatlarında artışa yol açacak. Lübnan ihtiyacı olan buğdayın yüzde 85'ini Ukrayna ve Rusya'dan ithal ediyor ve belli bir noktada bu üründe kıtlıkla karşı karşıya kalacak.
Lübnan, yaygın olarak tüketilen Arap ekmeklerini üretmek için buğdaya büyük ölçüde bağımlı olan Arap ülkeleri arasında yer alıyor. Lübnan şimdi diğer buğday kaynaklarını güvence altına alarak bu durumu telafi etmeye çalışıyor, ancak ülke döviz rezervlerinde ciddi bir sıkıntı yaşıyor ve bu da gelecekte bu ürünü ithal etme kabiliyeti açısından büyük bir zorluk teşkil ediyor.
Ukrayna'daki kriz, yalnızca insanlar için gıda tedarikini değil, aynı zamanda Ukrayna'nın hayvan yemlerinde önemli bir küresel tedarikçi olması nedeniyle hayvan yemlerini de etkiledi. Bugün, Lübnan'daki hayvan yetiştiricileri, hayvan yemi için iki kat ödeme yapmak zorunda kalıyor ve bu yüksek fiyatlar birçok çiftliği iflas etme noktasına getiriyor.
Ülkedeki uzmanlar, yetkilileri, gıda kıtlığını telafi etmek için yerel üretken sektörleri güçlendirmeye ve ekmek üretiminde patates, mısır, fasulye ve diğer bazı tahıllar gibi sağlıklı ikameler kullanma konusunda Lübnanlılar arasında farkındalık yaratmaya çağırıyorlar."
Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Beyrut'tan bildiriyor.
Editör: İRFAN KARSLI