Xinhua Türkiye

Video: Afganlar, Bamyan'daki dev Buda heykellerinin restore edilmesini istiyor

Abone Ol
https://youtu.be/aC4rHK49AhA
Afganistan'ın orta kısımlarındaki Bamyan eyaleti, bir zamanlar popüler bir turizm noktasıydı ve savaşın vurduğu ülkenin barış dolu olduğu yarım yüz yıl öncesinde dev Buda heykellerine ev sahipliği yapıyordu. Savaşın geçen yıl sona ermesiyle birlikte, Afganların Buda heykellerini turistlere yönelik şekilde yeniden inşa edilmesi umutları arttı.
ANAR GUL AHMADI, Yerel halktan bir işçi: "Burada iki yıl boyunca Salsal'ın (Buda'ya verilen yerel ad) onarılması ve restore edilmesinde çalıştım. Görevim, Budaların parçalarını toplamaktı. Geçen yıllarda Bamyan'ı ve dev Budaları her gün 500'den fazla yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Bazı ülkelerin Buda heykellerini yeniden inşa etme sözü verdiklerine dair haberler okudum ama şu ana kadar hiçbir şey yapılmadı. Eğer birileri restorasyon çalışmasını başlatırsa insanların yardım edeceğine eminim. Budaların yeniden inşa edildiğini göreceğimi umuyorum." Etrafında keşişler için binlerce mağara bulunan 53 metre ve 35 metre yüksekliğindeki Buda heykelleri, 1.500 yıldan fazla süre önce yapılmıştı ve bölgedeki Budist medeniyetin kalıntılarıydı. Heykeller, 2001'de Taliban tarafından dinamitle patlatılmıştı. Etkileyici Bamyan, son on yıllardaki savaş, yabancı ülkelerin istilası ve iç çatışmalar nedeniyle ağır hasar gördü.
OMID HUSSAIN, Ziyaretçi & Bamyan Üniversitesi öğrencisi: "Bu topraklar halkımızın tarihini temsil ediyor ve kişisel olarak ben onları çok seviyorum. Buda heykellerini çok seviyorum ve onları defalarca kez ziyaret ettim." SAIFUL RAHMAN MOHAMMADI, Bamyan eyaleti enformasyon ve kültür direktörü: "Bu tarihi anıtları korumak ve muhafaza etmek için gerekli çabalar gösterildi. Aynı zamanda tarihi anıtları korumak ve muhafaza etmek için insanlarımızı görevlendirdik. Bamyan eyaletindeki tüm kültür miraslarını korumaya çalışıyoruz." Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Kabil'den bildiriyor.