Ekonomi

Uzmanlara göre Çin, yabancı yatırımlar için güçlü bir cazibe merkezi olmayı sürdürüyor

BEİJİNG, 17 Şubat (Xinhua) -- Çin Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, fiili kullanımda Çin ana karasına yapılan doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) geçen yıl rekor se...

Abone Ol

BEİJİNG, 17 Şubat (Xinhua) -- Çin Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, fiili kullanımda Çin ana karasına yapılan doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) geçen yıl rekor seviyeye ulaştıktan sonra Ocak ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,6 artışla 102,28 milyar yuana çıktı. ABD doları cinsinden bakıldığında sermaye girişi yüzde 17,6 arttı ve 15,84 milyar yuana ulaştı. Geçen ayki büyüme, 2016'dan bu yana aynı dönemdeki en hızlı ve ilk çift haneli artış oldu.

Uzmanlar, sonuçların zor kazanıldığını ve dış belirsizliklerin ortasında Çin'in yabancı sermayeye yönelik sınırsız çekim gücünü yansıttığını söyledi. Ticaret Bakanlığı'nın araştırma enstitüsünden Zhang Jianping, küresel sermaye akışının hızlanmasının yanı sıra ülke içinde temel ekonomik göstergelerde istikrarın koruması, iş ortamının iyileşmesi ve yeni yabancı yatırım kanununun yabancı yatırımcılara güvence vermesiyle geçen yıl yakalanan güçlü DYY ivmesinin bu yıl da sürdüğünü söyledi. Ticaret Bakanlığı'nın kısa süre önce yaptığı bir anket, Çin'de faaliyet gösteren 3 binin üzerinde yabancı işletmenin yüzde 94,9'unun ileriye büyük ölçüde iyimser baktığını gösterdi.

Çin, ekonomiyi daha fazla dışa açmak için çabalarını hızlandırdı. İzin verilmeyen kalemlerin sayısının bir önceki yıla kıyasla 33'ten 31'e indirildiği yabancı yatırımlar için kısaltılmış negatif liste 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Özellikle otomotiv endüstrisinde yabancı sermaye tavanı kaldırıldı ve pilot serbest ticaret bölgelerindeki imalat kısıtlamaları da sıfıra indirildi.

Ocak ayında hizmet sektöründe yabancı yatırımlar bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,2 artarken, yüksek teknoloji sektörlerine sermaye girişi yüzde 26,1 arttı.

Çin Uluslararası Ekonomik Mübadele Merkezi araştırmacılarından Lui Xiangdong, yüksek teknoloji ve hizmet yatırımındaki hızlı büyümenin sürekli olarak optimize edilmiş bir ekonomiyi ve yabancı sermayenin ülkenin ekonomik ortamında yeni önemli rolü yansıttığını söyledi.

İleriye dönük bakıldığında, pandeminin küresel ekonomi üzerindeki ağırlığı hala sürerken uzmanlar, 2021 yılındaki görece yüksek baz etkisine ve dünya genelinde uluslararası yatırım faaliyetlerinin gevşemesine rağmen Çin'in DYY girişinin ivmesini bu yıl da koruyabileceğine inanıyor.

Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Shu Jueting, Çin'in 2022 yılında, yüksek düzey dışa açılma politikasını daha da genişleteceğini, yabancı sermayeli firmalar ve projelere yönelik hizmetlerini geliştireceğini ve iş ortamını optimize etmek için daha fazla çaba göstereceğini söyledi.

Shu, gelişmiş imalat, modern hizmetler, yüksek teknoloji, enerji tasarrufu, çevre koruma ve dijital ekonomi gibi gelişmekte olan alanlarda daha fazla yabancı sermeyenin yatırım yapması için bakanlığın yol gösterici olacağını söyledi.

Çin'de DYY ivmesinin bir kısmı dışa daha az açılmış olan ülkenin orta ve batı bölgelerinden gelecek. Söz konusu bölgelere yönelik DYY akışı Ocak ayında önemli ölçüde arttı ve sırasıyla yüzde 46,2 ve yüzde 42,2 yükseldi.

Söz konusu bölgelere yatırım yapan yabancı işletmelerin daha düşük işletme maliyetlerine sahip olabileceğini ve vergi indirimleri gibi çeşitli politika desteklerinden faydalanabileceğini söyleyen Zhang, buralarda yabancı yatırımı artırmak için büyük bir potansiyel bulunduğunu vurguladı.