Politika

Uzmanlar: Pandemi sonrası toparlanmanın anahtarı Çin ve Afrika arasındaki enerji ile sanayi işbirlikleridir

Nairobi merkezli Pan-Afrika düşünce kuruluşu Afrika Politika Enstitüsü ve Çin Ulusal Petrol Şirketi Ekonomik ve Teknolojik Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen yarım günl...

Abone Ol

Nairobi merkezli Pan-Afrika düşünce kuruluşu Afrika Politika Enstitüsü ve Çin Ulusal Petrol Şirketi Ekonomik ve Teknolojik Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen yarım günlük hibrit foruma, Çin ve Afrika'dan üst düzey siyasetçiler, sektör yöneticileri ve akademisyenler katıldı.

Kenya Sanayileşme Bakanlığı Baş Sekreteri Kirimi Kaberia, Afrika ülkelerinin enerji güvenliği ve yerli üretim yaratma arayışlarında Çin ile sağlam bağlar kurmaya hevesli olduklarını söyledi. Kaberia, Çin ve Afrika'nın üretim ile enerji sektörlerindeki işbirliklerinin, uzun süreli iki ortak için Kovid-19 sonrasında müreffeh, adil ve daha yeşil bir gelecek yaratmanın anahtarı olduğunu ifade etti.

Kenya, bu yılın ilerleyen dönemlerinde Senegal'in başkenti Dakar'da gerçekleştirilecek 2021 Çin-Afrika İşbirliği Forumu öncesinde, "Kovid-19 Sonrası Dönemde Enerji ve Sanayileşmede Çin-Afrika İşbirliği" teması altında bir gün boyunca süren bir foruma ev sahipliği yaptı. Kenya'daki Çin Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Zhang Yijun, Beijing'in kıtanın enerji güvenliğini sağlamasına yardımcı olmak ve imalat sektörünün büyümesini ilerletmek için Afrika ile sağlıklı bir ortaklığa kararlı olduğunu söyledi.

Çin'in yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak konusunda küresel bir lider olduğunu kaydeden Zhang, yapılacak işbirliğinin, Afrika ülkelerinin düşük karbonlu büyümeyi körüklemek için geniş güneş ve rüzgar enerjisi rezervlerinden yararlanmalarını sağlayacağını da sözlerine ekledi. Zhang, "Çin, işletmelerini güneş pili, rüzgar enerjisi, nükleer, hidrojen ve biyokütle enerjisi gibi temiz enerji çeşitleriyle Afrikalı ortaklarıyla işbirliğini artırmaları için teşvik edecek" diye konuştu.

Afrika Politika Enstitüsü CEO'su Peter Kagwanja da Çin'in onlarca yıldır, Afrika'nın enerji ve imalat sektörlerinin büyümesi için gereken sermaye, teknoloji ve deneyim aktarımını sağladığını söyledi. "Çin, Afrika'nın enerji ve sanayi sektörlerine yabancı değil; daha önce kıtadaki hidroelektrik, jeotermal ve doğalgaz santrallerine yatırım yaptı" diyen Kagwanja, özel ekonomi ve sanayi bölgelerinin kurulmasının da yakın geçmişteki Çin-Afrika işbirliğinin kilit bir öğesi olduğunu belirtti. Kagwanja'ya göre Senegal'in başkenti Dakar'da gerçekleştirilecek Çin-Afrika Zirvesi, kıtadaki yerel üretimi canlandırmak için politikaların uygun hale getirilmesine ve teknoloji transferine odaklanmalı.