Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) önderliğindeki militan gruplar arasındaki ateşkesin Cuma günü yerel saatle 02:00'de (GMT Perşembe 23:00) yürürlüğe girmesinin ardından abluka altındaki kıyı yerleşim bölgesi Gazze'de sükunet sağlandı. Gazze'de 2014 yılında düzenlenen son geniş çaplı hava ve kara taarruzundan bu yana patlak veren en uzun şiddet dönemi, Doğu Kudüs'te İsrail ile Filistinliler arasında yaşanan gerginliğin ardından başladı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, 11 gün boyunca devam eden şiddet olaylarında 66'sı çocuk en az 243 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 1.910'unun da yaralandığını açıkladı. Aynı dönemde ikisi çocuk 12 İsrailli hayatını kaybetti, 300 İsrailli de yaralandı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrinde İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesten sonra Filistinli çocuklar, İsrail hava saldırısında yıkılan evlere bakıyor, 21 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Khaled Omar/Xinhua)

Batı Şerialı siyasi analist Ahmad Rafiq Awad, bölgesel ve uluslararası tarafların, savaşı durdurmak için İsrail'e ve Filistinli gruplara yoğun baskı uyguladığını söyledi. Awad, "İsrail'in Gazze'deki çatışmayı sona erdirmesi için ağır bir uluslararası baskıya maruz kaldığına inanıyorum" dedi. Awad, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Hamas ve diğer militan grupları yenemediğini, aynı zamanda bazı Arap ülkeleriyle kurduğu bağları da kaybetmek istemediğini söyledi.

19 Mayıs 2021'de çekilen fotoğraf, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine düzenlediği hava saldırılarının ardından meydana gelen patlamaları gösteriyor. (Fotoğraf: Khaled Omar/Xinhua)

Mısır, iki taraf arasında arabuluculuğunu yaptığı anlaşmanın uygulanmasını takip etmek için biri Gazze'ye diğeri Tel Aviv'e olmak üzere iki güvenlik heyeti göndereceğini açıkladı. Gazze'deki El Ezher Üniversitesi'nden siyaset bilimci Prof. Mukhaimar Abu Saada, Gazze'de yaşanan son şiddet dalgasının iki taraf arasındaki çatışmada yeni bir aşamaya işaret ettiğini söyledi. Abu Saada, son dönemdeki çatışmaların Filistin meselesini yeniden "Ortadoğu'daki ana mesele" haline getirdiğine inanıyor.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya kasabasında İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesten sonra Filistinli bir çocuk, İsrail'in hava saldırısında yıkılan evinde oturuyor, 21 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Batı Şerialı bir siyasi analist ve İsrail ile ilişkilerde uzman olan Aadel Shadid, ne İsrail'in, ne de Hamas'ın Gazze Şeridi'nde uzun vadeli bir savaşı sürdürmek istediğini söyledi ve "Her iki taraf da bu savaşın yalnızca daha fazla trajedi ve yıkıma yol açacağına inanıyor" dedi. Shadid, "İki taraf ateşkesi kabul etse bile birbirlerinin şartlarını reddettiği" için bölgedeki durumun hala hassas olduğunu ve şiddetin her an patlak verebileceğini söyledi.      

Editör: İRFAN KARSLI