Sağlık

Uzman heyet: Genç Avustralyalılar, AstraZeneca aşısını sa dece 'çok gerektiği' durumda tercih etmeli

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Pazartesi günü 40 yaşın altındakilerin "eğer doktorlarıyla görüşerek AstraZeneca aşısına erişmek istiyorlarsa" doktorlarına bu konuda danı...

Abone Ol

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Pazartesi günü 40 yaşın altındakilerin "eğer doktorlarıyla görüşerek AstraZeneca aşısına erişmek istiyorlarsa" doktorlarına bu konuda danışabileceklerini söyledi. Söz konusu duyuru, hükümetin Avustralya Aşılama Teknik Danışmanlık Grubu'nun (ATAGI) bu aşıyı sadece 60 yaş ve üstünün kullanımıyla kısıtlamasından haftalar sonra yapıldı.

ATAGI Eş Başkanı Christopher Blyth, Perşembe günü yaptığı açıklamada gençlerin AstraZeneca aşısını "çok gerektiği" durumda tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Avustralya Yayın Kurumu (ABC) radyosuna verdiği demeçte "Bunu garanti edecek bazı durumlar var ama oldukça küçük ihtimaller" ifadelerini kullanan Blyth, "ATAGI'nin tavsiyesi 60 yaş altındakilerin Pfizer aşısı olmasıdır" diye konuştu.

Avustralya hükümeti, 53,8 milyon doz AstraZeneca aşısı satın aldı. Bunların 50 milyonu Pfizer aşısı tedariği kısıtlı kaldığı durumda yurt içinde üretilecek. Perşembe günkü açıklamaya göre, Avustralya'da yaş grubuna göre Tromboz ve Trombositopeni Sendromu (TTS) risk tahminlerini inceleyen ATAGI, "15 Haziran 2021'e kadar uygulanan yaklaşık 4,8 milyon doz AstraZeneca Kovid-19 aşısında 69 doğrulanmış veya olası TTS vakası (41 doğrulanmış vaka; 28 olası vaka) olduğunu unutmayın" notu düştü. Avustralya Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Perşembe öğleden sonra itibarıyla Avustralya'da 30.643 teyit edilmiş Kovid-19 vakası kaydedildi. Son 24 saatte 27 yerel bulaş, 6 da yurt dışından gelen vaka tespit edildi.