Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor

Gazze'deki UNRWA ofisinin direktörü Sam Rose yaptığı yazılı açıklamada yeniden inşa planın başlaması için gerekli hammadde eksikliğinin "Gazze ile İsrail arasındaki tek ticari geçiş noktasının kapatılmasından kaynaklandığını" belirtti. Rose, "Gazze Şeridi'nde yeniden yapılanma henüz başlamadı ve biz de diğer pek çok kişi gibi İsrail'in Kerem Şalom ticari geçiş noktasını kapalı tutmasından derin endişe duyuyoruz" dedi.

İsrail, 11 gün süren ve 21 Mayıs'ta son bulan son gerginlikten bu yana Gazze Şeridi'nde uygulamaya konulan kısıtlamaları Pazar günü hafifletmeye başladı. Filistin'deki Hükümet Faaliyetleri Koordinasyon Şefi Ghassan Alian yaptığı yazılı açıklamada, "Gıda, su, ilaç ve balıkçılık gibi alanlarda uluslararası toplumun finanse ettiği projelerde kullanılacak malzemeler dahil olmak üzere mal ve ekipmanların Gazze'ye götürülmesi mümkün olabilecek" ifadelerini kullandı.

Rose ise Gazze'nin yeniden inşası sürecini desteklemek için Filistin ile İsrail tarafları arasındaki ticari sınır kapısı yoluyla insani yardım ulaştırmanın ötesine geçilmesi gerektiğini vurguladı. Son çatışmalarda Gazze Şeridi'nde evlerin, binaların ve altyapının büyük yıkım görmesinin yanı sıra 250'den fazla Filistinli ve 13 İsrailli yaşamını yitirmişti. "Çimento, beton ve demir gibi malzemeleri Gazze piyasasında bulmak mümkün değil" diyen Rose, hammadde sıkıntısının yeniden inşa sürecini durdurduğunu ve geciktirdiğini sözlerine ekledi.

Haziran ayında UNRWA, Gazze'de nüfusun çoğunluğunu oluşturan Filistinli mültecilere hizmet verecek yeniden inşa için gerekli finansmanı sağlamak üzere çağrıda bulunmuştu. Gazze İskan ve Bayındırlık Bakanlığı'na göre, Gazze Şeridi'ndeki son çatışmalarda bin 200 konut tamamen yerle bir oldu, yaklaşık bin konut ise ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Bakanlık ayrıca konutların yeniden inşasının yaklaşık 165 milyon ABD dolarına mal olacağını belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI