Cuma günü New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde gazetecilere konuşan UNICEF Genel Müdür Yardımcısı Omar Abdi, "Durum kritik ve daha da kötüleşecek" dedi. Abdi, "şiddetli kuraklık ve buna bağlı olarak su kıtlığı, belirsiz bir güvenlik ortamı, insanların yerinden edilmelerinin sürmesi, Kovid-19 pandemisinin yıkıcı sosyo-ekonomik sonuçları ve kışın başlaması" ile insani yardım ihtiyaçlarının artacağını sözlerine ekledi.

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden önce bile ülke genelinde en az 10 milyon çocuğun hayatta kalabilmek için insani yardıma muhtaç olduğunu belirten Abdi, en az 1 milyon çocuğun acil tedavi olmaksızın şiddetli akut yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Abdi, sağlık ve sosyal hizmetlerin çökmenin eşiğinde olduğunu, tıbbi malzemelerin tehlikeli bir şekilde azaldığını, kızamık ve akut sulu ishal vakalarının arttığını kaydetti. Ekonomik sistemin de çöküşün eşiğinde olduğunu ekleyen Abdi, birçok öğretmenin ve sağlık çalışanın son iki aydır maaşlarını alamadığını ama çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Yetkili ayrıca, son yirmi yılın eğitim kazanımlarının geri alınmasının değil güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

Abdi, okullara kayıtlı çocuk sayısı, 2001 yılında çoğu oğlan çocuğu olmak üzere 1 milyon iken bugün 4 milyonu kız çocuğu olmak üzere yaklaşık 10 milyon çocuğa ulaştığını, okul sayısı 6 binden 18 bine çıktığını, bu ilerlemeye rağmen 2,6 milyonu kız çocuğu olmak üzere 4,2 milyon çocuğun okula gidemediğini ifade etti.

Yetkili, UNICEF, BM ve insani yardım ortaklarının, Afganistan'da insani yardım ve korunmaya ihtiyaç duyan milyonlarca kadın, erkek ve çocuğu desteklemek için mali eksikliklerin, lojistik zorlukların ve giderek karmaşıklaşan jeopolitik durumun üstesinden gelmek için hiçbir çabadan kaçınmadıklarını belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI