Sağlık

UNICEF: Güney Sudanlı çocukların üçte ikisi umutsuzca destek bekliyor

Sudan'da bağımsızlığın ülkenin çocukları için yeni bir başlangıç getireceğine dair umutlar söndü. UNICEF'in basın açıklamasında, şiddet ve çatışma krizlerinin, sürekli meydana...

Abone Ol

Sudan'da bağımsızlığın ülkenin çocukları için yeni bir başlangıç getireceğine dair umutlar söndü. UNICEF'in basın açıklamasında, şiddet ve çatışma krizlerinin, sürekli meydana gelen sellerin, kuraklığın, iklim değişikliğinin körüklediği diğer aşırı hava olaylarının ve derinleşen ekonomik krizin, gıda güvensizliğinin son derece yüksek olduğu dünyanın en kötü insani krizlerinden birine yol açtığı kaydedildi. Son barış anlaşmasının kısmen uygulanmasının şu ana kadar ülkenin çocuklarının ve gençlerinin karşı karşıya olduğu zorluklara herhangi bir çare getirmediği belirtildi.

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, "Güney Sudan'daki çocukların ve ailelerin 2011'de ülkelerinin kuruluşunda hissettikleri umut ve iyimserlik yavaş yavaş çaresizliğe ve umutsuzluğa dönüştü" dedi. Fore, "Güney Sudan'da bugün çok sayıda 10 yaşındaki çocuğun küçüklük dönemi şiddet, krizler ve hak ihlalleriyle dolu" dedi. UNICEF, genel olarak Güney Sudan'da 8,3 milyon insanın insani desteğe ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu sayının 2013-2018 iç savaşından çok daha yüksek olduğu vurgulandı. İç savaş sırasında 6,1 milyon ile 7,5 milyon arasında insanın desteğe ihtiyacı olduğu hatırlatıldı.

Güney Sudan'ın çocuk ölüm oranı, dünyadaki en yükseklerden biri ve her 10 çocuktan 1'inin beşinci doğum gününe ulaşması beklenmiyor. Gıda güvensizliğinin yüksek düzeyde olması özellikle endişe verici olarak görülüyor. Bu yıl, 2013'ten bu yana en yüksek sayıda, yaklaşık 1,4 milyon çocuğun akut yetersiz beslenmeden etkilenmesi bekleniyor. Açıklamaya göre, ülkede bugüne kadarki en yüksek sayıda yani 300.000'den fazla çocuğun yetersiz beslenmeden çok ağır bir şekilde etkilenmesi, eğer tedavileri sağlanmazsa ölüm riskiyle karşı karşıya kalmaları ihtimaller arasında bulunuyor.

UNICEF'in Güney Sudan'daki çalışmalarını finansman eksikliği engelliyor. UNICEF'in bu yıl en savunmasız çocuklara yardım etmek amacıyla yaptığı 180 milyon ABD doları tutarındaki çağrısının yalnızca üçte biri finanse edildi. Güney Sudan için daha geniş çaptaki insani müdahale planı da benzer bir şekilde yetersiz finansmana sahip bulunuyor. Tarımda ekim ve hasat mevsimi arasındaki zor dönemin yaklaşmasıyla kriz daha da kötüleşecek. UNICEF, acil önlem alınmazsa can kayıplarının yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu.