Açıklamada, UNICEF'in 60 yılı aşkın bir süredir Etiyopya'da savunmasız kalan çocukların haklarını geliştirmek ve korumak için çalıştığı ve ülkedeki insani durum kötüleştikçe bunun yükünü çocuklar üstlendiğinden, örgütün ülkedeki çalışmasının her zamankinden daha acil hale geldiği belirtildi. Açıklamada, "Çocukların hayatlarını kurtarmak için her zaman olduğu gibi tarafsızlık, insaniyet, yansızlık ve bağımsızlık ilkeleriyle sahada çalışan ekiplere güvenimiz tam. Programlarımız devam edecek. Tek önceliğimiz, nerede olurlarsa olsunlar, acilen yardımımıza ihtiyacı olan çocuklar" denildi.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü yedi BM yetkilisini ülkenin "içişlerine karıştıkları" gerekçesiyle istenmeyen kişi ilan etti. Bu kişilerin Etiyopya'dan ayrılmaları için 72 saat süre verildi. UNICEF'in ülkedeki temsilcisi Adele Khodr da bu yedi BM yetkilisi arasında yer alıyor. Birleşmiş Milletler'in Cuma günü yaptığı açıklamada, BM'nin, uzun süredir devam eden yasal pozisyonu gereği BM yetkililerinin istenmeyen kişi ilan edilmesini kabul etmediği belirtildi.

Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcü yardımcısı Farhan Haq "Bu, bir devlet tarafından başka bir devlete akredite edilmiş diplomatik görevlilere yönelik bir doktrin. Bu doktrinin BM görevlilerine uygulanması, BM Şartı kapsamındaki yükümlülüklere ve BM'ye tanınan ayrıcalık ve dokunulmazlıklara aykırı" dedi. BM, Etiyopya'nın New York'taki BM Daimi Misyonu'na hukuki konumunu netleştirmesi için sözlü nota gönderdi. Haq, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile yaptığı telefon görüşmesinde Guterres'in Abiy'e BM'nin tutumu hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Cuma günü BM yetkililerini Etiyopya'nın Tigray bölgesine erişimle ilgili Kasım 2020'de imzalanan bir mutabakat muhtırasını ihlal etmekle suçladı. Bakanlık tarafından yapılan basın açıklamasında, BM yetkililerinin, insani yardımların isyancılara yönlendirilmesi, iletişim ekipmanlarının isyancılara transfer edilmesi ve üzerinde anlaşmaya varılan güvenlik düzenlemelerine uyulmaması gibi ihlallerde bulunduğu belirtildi.

Editör: İRFAN KARSLI