Sağlık

UNICEF Batı ve Orta Afrika'da çocuklara yönelik saldırılardan endişeli

Çarşamba günü Xinhua'ya gönderilen yazılı açıklamasında Fore, UNICEF'in "Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijer ve Nijerya'daki ça...

Abone Ol

Çarşamba günü Xinhua'ya gönderilen yazılı açıklamasında Fore, UNICEF'in "Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijer ve Nijerya'daki çatışmalarda devlet-dışı silahlı grup ve tarafların bu şiddet eylemlerini önümüzdeki haftalarda daha da artıracaklarına" dair derin endişeler taşıdığını söyledi.

Nijerya polisi Pazartesi günü, Nijerya'nın kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinde bir grup kimliği belirlenemeyen silahlı kişinin Pazartesi sabahı erken saatlerde Chikun yerel yönetim bölgesinde bulunan Damishi kasabasındaki Bethel Baptist Lisesi'ne baskın düzenleyerek henüz bilinmeyen sayıda öğrenciyi kaçırdığını açıkladı. Fore, şiddet nedeniyle yüzde 61'i çocuk olan 1,2 milyondan fazla kişinin yerinden edildiği Burkina Faso'da geçtiğimiz günlerde içlerinde çocukların da bulunduğu 178 sivilin öldürüldüğünü söyledi. Bu, yerinden edilenlerin son üç yılda 10 kat arttığını gösteriyor.

UNICEF Genel Direktörü, Kamerun'un kuzeybatı ve güneybatı bölgelerinde de sivillere yönelik saldırı, insan kaçırma ve öğrenci ve öğretmen öldürme olaylarının artış gösterdiğini belirtti. Fore, bu tür olayların meydana gelme sıklığında artış görüldüğünü ve bunun bölgedeki çocukların güvenlik ve refahı hakkında korkuları artırdığını söyledi.

Fore, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin çocuklar ve silahlı çatışma hakkındaki en son raporuna göre, 2020 yılı itibarıyla çocuklara yönelik her üç ağır ihlalden birisi Batı ve Orta Afrika'da meydana gelmişti" dedi. Fore, bölgedeki çocukların saldırıya uğrama veya ailelerinden kaçırılma korkusu olmadan güven içinde yaşayabilmeleri, okula veya su almaya gidebilmeleri için ortak eylem çağrısında bulundu. UNICEF Genel Direktörü, "Uluslararası toplumun da önemli bir rolü bulunuyor. Çocukların savunmasızlıklarını azaltmak ve onları zararlardan uzak tutabilmek amacıyla dirençlerini artırabilmek için bağışçılarımızın katkılarını artırmalarına ihtiyacımız var" dedi.