Sağlık

UNICEF, Afrika'ya 220 milyon doz Kovid-19 aşısı tedariği için anlaşma imzaladı

UNICEF yaptığı basın açıklamasında 2021 yılının sonuna kadar yaklaşık 35 milyon doz aşının teslim edileceğini bildirdi. UNICEF ile Janssen arasında yapılan anlaşma, Afrika Aşı...

Abone Ol

UNICEF yaptığı basın açıklamasında 2021 yılının sonuna kadar yaklaşık 35 milyon doz aşının teslim edileceğini bildirdi. UNICEF ile Janssen arasında yapılan anlaşma, Afrika Aşı Tedarik Vakfı (AVAT) ile Janssen arasında Mart 2021'de yapılan Ön Satın Alım Taahhüdü'nün uygulanmasına yardımcı olacak. UNICEF, söz konusu anlaşma kapsamında 180 milyon doz daha sipariş etme seçeneği sayesinde 2022 yılının sonuna kadar toplamda 400 milyon doz aşıya maksimum düzeyde erişimin olabileceğini bildirdi.

Afrika Birliği, nüfusunun yüzde 60'ının aşılanması hedefiyle Kovid-19 aşılarının Afrika kıtasına teslimatını sağlamak için Kasım 2020'de AVAT'ı kurmuştu. UNICEF, Kovid-19 aşılarını AVAT adına temin ve teslim edecek. Diğer partnerler arasında Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve Dünya Bankası bulunuyor.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, "Afrika ülkeleri, mümkün olan en kısa sürede Kovid-19 aşılarına uygun maliyetli ve hakkaniyetli erişime sahip olmalıdır. Aşıya erişimin eşit ve adil olmaması yüzünden şu anda Afrika kıtasında nüfusun yüzde 1'inden daha azı Kovid-19'a karşı aşılanmış durumda. Bu durum devam edemez" diye konuştu. Fore, "Virüs yayılmaya ve mutasyona uğramaya devam ederken dünyanın Kovid-19'a karşı aşılanması, dünyanın şimdiye kadar gördüğü en büyük ve en karmaşık toplu sağlık girişimlerinden biridir ve bu konuda herkese görev düşüyor" ifadelerini kullandı.