Politika

UNHCR Sözcüsü: Pakistan ve İran'a geçiş yapan büyük bir Afgan akını görülmüyor

Pakistan'daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Babar Baloch, BM basın toplantısında yaptığı açıklamada, UNHCR'nin Afganistan sınırından Pakist...

Abone Ol

Pakistan'daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Babar Baloch, BM basın toplantısında yaptığı açıklamada, UNHCR'nin Afganistan sınırından Pakistan ve İran'a geçmeye çalışan büyük bir mülteci akını görmediğini ve bunun nedenlerinin analiz edilmekte olduğunu belirti. BM yetkilisi, Afgan halkının yerlerinden edilmesiyle ilgili bir krizin, aslında Afganistan'ın içinde yaşanmakta olduğuna işaret etti. Bununla birlikte, Afganistan'daki ve komşu ülkelerle olan sınırlardaki belirsiz durum hakkında bilgi toplamak oldukça zor görünüyor.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de, ülkeyi terk etmek üzere Almanya'ya ait askeri uçağa binmek için sıraya girmiş insanlar, 24 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Baloch açıklamasında, Afganistan, İran ve Pakistan arasında her zaman çok sayıda insan hareketi ve ticari akışın olduğunu belirtti. Mevcut durumda Afganlar, halen kimlik ve vizelerini göstermek şartıyla bu ülkelere geçebiliyor. BM'nin son rakamlarına göre, Afganistan nüfusunun neredeyse yarısı, yani 18 milyon insan, hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Her üç Afgandan biri, bir sonraki öğününün nereden geleceğini bilmezken, beş yaşın altındaki çocukların yarısından fazlasının ise gelecek yıl ciddi şekilde yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalması bekleniyor.