Sağlık

Uganda Sağlık Bakanlığı: Uganda'nın karantina tesisleri Kovid-19 vakalarındaki artış nedeniyle doldu

Uganda Sağlık Bakanı Ruth Aceng, muhabirlere yaptığı açıklamada durumun endişe verici olduğunu ve halkın ciddi önlemler alması gerektiğini söyledi. Kovid-19 vakalarındaki artı...

Abone Ol

Uganda Sağlık Bakanı Ruth Aceng, muhabirlere yaptığı açıklamada durumun endişe verici olduğunu ve halkın ciddi önlemler alması gerektiğini söyledi. Kovid-19 vakalarındaki artışı takiben karantina tesislerinin ve yoğun bakım ünitelerinin, bilhassa da Kampala'daki Mulago Ulusal Sevk Hastanesi'nin halihazırda tamamen dolduğunu açıklayan Aceng, "Kovid-19'u çok ciddiye almaları ve vaka sayılarındaki bu artışı ilkinden daha tehlikeli olarak görmeleri için Ugandalılara seslenmek istiyorum" dedi. "Eğer insanlar ihtiyatlı olmazsa daha öncekinden çok daha fazla insanı kaybedebiliriz. Anlaşılan o ki Ugandalılar Kovid-19 olduğunu unuttu ve normal hayatlarına geri döndü" diyen Aceng, vatandaşların ülkedeki yeni koronavirüsün yayılmasını önlemek için artık standart operasyon prosedürlerine uymak istemediğine dair uyarıda bulundu. Bakan, "İnsanlar maske, hijyen ve sosyal mesafe önlemlerini uygulamak istemiyor. Durum hiç iyi değil. Eğer bugün bir hastaneye yatışınız verilse dahi bir bekleme listesine girmek zorunda kalabilirsiniz" dedi.

Uganda'nın başkenti Kampala'daki bir sağlık merkezinde bir doz Kovid-19 aşısı olan yaşlı bir erkek, 12 Nisan 2021. (Fotoğraf: Nicholas Kajoba/Xinhua)

Uganda, Cuma günü Kovid-19 aşılamasının ikinci aşamasını başlattı. Doğu Afrika ülkesinde henüz sadece 488 bin 986 kişi ilk doz AstraZeneca Kovid-19 aşısı oldu. Aceng, "Size çağrım bu konuyu (vaka artışını) çok ciddiye almanız ve kendinizi korumanız. Eğer aşı sıranız gelirse aşı olun. Aşı güvenli ve etkili" diye konuştu. Uganda, 964 bin dozluk ilk parti AstraZeneca aşısını Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) COVAX inisiyatifi ile Hindistan hükümetinden Mart ayında teslim almıştı.

Uganda hükümeti, yüksek risk altındaki 21,9 milyondan fazla kişiye aşıya erişimde öncelik verdi. Öncelikli gruplar arasında sağlık çalışanları, öğretmenler, sosyal hizmet çalışanları, güvenlik personeli, yaşlılar ve altta yatan hastalıklara sahip olanlar var. Uganda, Cuma günü 147 yeni Kovid-19 vakası bildirdi ve ülkedeki toplam vaka sayısı 43 bin 370'e yükseldi. Bunun yanında toplam 42 bin 429 kişi iyileşti, 350 kişiyse pandemi nedeniyle hayatını kaybetti.