Uganda'nın iktidardaki Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Cumartesi günü yapılan açıklamayla 14 Ocak'taki başkanlık seçimlerinin galibi ilan edildi. Seçim Komisyonu Başkanı Yargıç Simon Byabakama, Museveni'nin sayılan oyların yüzde 58,64'ünü topladığını belirtti. 76 yaşındaki Museveni, "Bobi Wine" olarak bilinen bir numaralı rakibi 38 yaşındaki eski müzisyen yeni siyasetçi Robert Kyagulanyi'yi alt etti. Kyagulanyi sayılan oyların yüzde 34,83'ünü kazandı.

Gözlemciler bu seçimlerin Uganda tarihindeki en çekişmeli seçim olduğunu ve gençlerle eski nesili karşı karşıya getirdiğini söylüyor. Seçim dönemi o kadar çok şiddet içeriyordu ki, geçtiğimiz yılın Kasım ayından beri onlarca ölümlü vaka kaydedildi. Bu olaylardan biri olan 18-19 Kasım'daki eylemlerde güvenlik güçleri protestocuları dağıtırken 54 kişi hayatını kaybetmişti.

Farklı tarafların pandemi önlemlerinin uygulanmasını bulundukları siyasi pozisyona bağlı olarak yorumlamaya devam ederken, Kovid-19 pandemisi de seçim sürecini daha karmaşık hale getirdi.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak
İnsanlar, Uganda Seçim Komisyonu'nun başkanlık seçimlerini mevcut Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin kazandığını duyurmasının ardından Uganda'nın başkenti Kampala'da kutlama yapıyor, 16 Ocak 2021. (Fotoğraf: Hajarah Nalwadda/Xinhua)

Muhalefet, polisin muhalif seçim kampanyalarını engellemek amacıyla koronavirüs tedbirlerini keyfi şekilde uyguladığını savundu. Museveni seçimleri "geleceğinizi güvenceye alın" sloganıyla kazandı. Museveni'nin ekibi, seçim kampanyasını ülkenin yıllar içinde hem ekonomik hem de sosyal olarak kaydettiği ilerleme üzerine kurmuştu.

Öte yandan mevcut başkana muhalif olanlarsa Museveni hükümetinin kişisel kazançları için ülkenin kalkınmasını raydan çıkaran yozlaşmış yetkililerle dolu olduğunu söylüyordu. Bazı seçim gözlemcileri seçim sürecini genel olarak barışçıl olarak nitelendirdi ve çok büyük şiddet olaylarının yaşanmadığını ifade etti.

Bağımsız bir seçim gözlemcisi olan Chrispin Kaheru, Xinhua'ya verdiği demeçte "Bence genel olarak barışçıl bir seçim dönemiydi. Çok yüksek seçmen katılımı görüldü" dedi. Ancak internetin kapatılmasının vatandaşları, seçim gözlemcilerini, siyasi partileri ve medyayı etkilediğini belirten Kaheru, "Kısıtlı bir bilgi takibi ve paylaşımı oldu" diye ekledi.

Eski Burundi Devlet Başkanı ve Doğu Afrika Topluluğu - Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Domitien Ndayizeye de gazetecilere yaptığı açıklamada seçimlerin özgür ve adil bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi. Ndayizeye "Seçimler şeffaftı. Sayım da şeffaftı. Seçmenlere yönelik bir gözdağı yoktu ve seçim görevlileri de son derece ehildi" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI