UAEA'nin 35 ülkeden oluşan Yönetim Kurulu'nun bu hafta yapılan toplantısının tamamlanmasından sonra gazetecilere açıklama yapan Grossi, "İran'la gerçekleştirdiğim çok yoğun görüşmeler sonucunda İran en sonunda çözüme kavuşturulmamış bir dizi sorunun netliğe kavuşturulmasına yönelik olarak odaklı ve sistematik bir çabada bulunulması şeklindeki girişimimi iyi karşılayıp kabul etti" diye konuştu.

Grossi, söz konusu sorunların uranyum parçacıklarının varlığı ve Tahran tarafından beyan edilmemiş belli malzemeler hakkındaki kuşkular olduğunu söyledi. "Yönetim Kurulu, İran'la UAEA arasındaki mutabakatı, bu anlaşmayı memnuniyetle karşıladı" diyen Grossi, "Bu yüzden bu gelişme bizi cesaretlendiriyor" diye ekledi.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Gazetecilerin, İran'la bu hafta konuşmasının amacının, Yönetim Kurulu'nun yayınlayacağı bildiriye karşı İran'ın misillemede bulunmasını önlemek olup olmadığını sorması üzerine Grossi, görevinin çözüme kavuşturulmamış durumdaki her şeyin netliğe kavuşturulması olduğunu ve bu işin sonuçlarının bakış açısına göre farklı değerlendirilebileceğini söyledi.

Grossi, UAEA'nın, birçok açıdan "ayrı telden çalmak" anlamına gelen, İran'la mektup ve mesaj alışverişinin ötesine geçmeye çalıştığını vurguladı. Grossi, bu çabanın, Haziran ayında yapılacak bir sonraki olağan Yönetim Kurulu oturumuna kadar tatmin edici sonuç vermesini umduğunu ve bunu, diğer teknik ve siyasal toplantıların takip edeceğini dile getirdi.

Editör: İRFAN KARSLI