Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ndeki yerel gümrükten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'den yola çıkan Çin-Avrupa yük treni Perşembe günü Çin'in kuzeybatısındaki Horgos sınır kapısı üzerinden Çin'e girdi.

4 Aralık'ta İstanbul'dan hareket eden ve Çin'in kuzeybatısındaki Xi'an şehrine giden kargo treni, Türkiye'nin Çin'e ihracatında kullanılan ilk tren. Trenin 8.693 km'lik bir mesafeyi kat ettikten sonra Cumartesi günü varış noktasına varması planlanıyor. Tren yaklaşık 10,4 milyon yuan (yaklaşık 1,59 milyon ABD doları) değerinde 1.383 buzdolabı taşıyor.

Uluslararası nakliye ve hava taşımacılığı lojistiği, Kovid-19 salgını yüzünden geride kalsa da, Çin-Kazakistan sınırındaki Horgos Gümrüğü yetkililerine göre, Çin-Avrupa yük trenleri küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarına güç verdi. Gümrük yetkilileri, bunun aynı zamanda trans-Hazar koridoru ve Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolunu içeren bir ulaşım ağı olan "güney koridorundan" geri dönen ilk Çin-Avrupa yük treni olduğunu söyledi.

Gümrük yetkilisi Chen Fang, "Bu trenin başarılı bir şekilde faaliyete geçmesi, 'güney koridoruna' daha fazla lojistik ve navlun kaynağı getirecek, rotanın avantajlarını piyasa için faydaya dönüştürecek ve Kuşak ve Yol'un ve açık bir ekonominin ortak inşasına yeni bir ivme kazandıracak" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI