Xi Jinping mesajında, son 50 yılda Çin-Türkiye ilişkilerinin istikrarlı şekilde geliştiğini belirterek 2010 yılında iki ülkenin stratejik işbirliği ilişkilerini başlatmasından sonra her alanda alışverişin ve işbirliğinin pekiştirildiğini söyledi.

Çin'in Sinovac Kovid-19 aşılarını içeren bir sevkiyat, Ankara Esenboğa Havalimanı'na ulaşırken görülüyor, 30 Aralık 2020. (Fotoğraf: Mustafa Kaya/Xinhua)

Xi, geçen yıldan bu yana Kovid-19 pandemisiyle mücadelede iki tarafın birbirine destek olduğunu ve aşı konusunda iki ülke halkı arasındaki dostluğu derinleştiren ve verimli sonuçlar alınan işbirlikleri gerçekleştirdiğini söyledi. Xi Jinping, Çin-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini ve ilişkilerin 50. yıl dönümünü ikili ilişkileri ilerletmek amacıyla bir fırsat olarak değerlendirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Çin Cumhurbaşkanı'na göre, iki ülke temel çıkarlar ve endişeler ile ilgili konularda birbirlerini anlamalı ve desteklemeli, kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini hızlandırmalı ve stratejik işbirliği ilişkilerinin istikrarlı ve uzun vadeli gelişimini sağlamalıdır. Xi, bunun iki ülkeye ve halklarına büyük yararlar sağlayacağını vurguladı.

Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi
Çin'in Shanghai kentinde düzenlenen ikinci Çin Uluslararası İthalat Fuarı'ndaki Türkiye standı, 2 Kasım 2019. (Fotoğraf: Fang Zhe/Xinhua)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise mesajında, Türkiye-Çin ilişkilerinin sağlam bir temele sahip olduğunu ve bunun her iki tarafa da fayda sağladığını belirtti. Erdoğan, geçen 50 yılda ticaret, yatırım, ulaşım ve turizm gibi alanlardaki karşılıklı işbirliğinde büyük ilerleme kaydedildiğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca karşılıklı saygı temelinde stratejik işbirliğini pekiştiren iki ülkenin, bölgesel ve küresel ölçekte olumlu bir etki oluşturduğunu vurguladı. Erdoğan, Kovid-19 pandemisinde de iki ülkenin birlikte çalıştığını ve halklarının sağlığını güvence altına almak için birbirlerine büyük destek verdiğini hatırlattı. Türkiye'nin, Çin ile ilişkilerinin gelişmesine büyük önem verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, stratejik işbirliğini ilerletmek için çaba harcamaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI