Politika

Taliban, gerekirse ABD ile görüşmelerin devam edeceğini söyledi

Afganistan'da geçici hükümetin Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü, gerekmesi halinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Abone Ol

Afganistan'da geçici hükümetin Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü, gerekmesi halinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Afgan Taliban üyeleri Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde bir güvenlik kontrol noktasında devriye gezerken görülüyor, 15 Eylül 2021. (Fotoğraf: Ajmal Kakar/Xinhua)

Afganistan geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki liderliğindeki bir Taliban heyeti hafta sonunda Katar'ın başkenti Doha'da ABD'nin kurumlar arası heyetiyle biraraya geldi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Afganistan İslam Emirliği ile Amerika Birleşik Devletleri heyetleri arasında iki günlük diyalog iyi geçmiştir. Toplantıda siyasi konular derinlemesine ele alındı ve İslam Emirliği, sorunların çözümü için Doha anlaşmasının tam olarak uygulanmasının en iyi yol olduğu kanaatindedir" denildi.

Afganistan'ın Kandahar kentinde BM Dünya Gıda Programı'nın (WFP) dağıttığı yardımları taşıyan insanlar görülüyor, 7 Ekim 2021. (Fotoğraf: Sanaullah Seiam/Xinhua)

Açıklamaya göre, ABD'li temsilciler ABD'nin Afganlara insani yardımda bulunacağını ve diğer insani yardım kuruluşlarının yardım dağıtması için imkanlar sağlanacağını söylediler. Açıklamada, "İnsani yardımın siyasi konulara bağlanmaması gerektiğinin" altı çizildi. Açıklamada ayrıca, Afganistan İslam Emirliği'nin ABD yardımını memnuniyetle karşıladığı, insani yardımların dağıtılmasında hayırsever gruplarla işbirliği yapacağını ve yabancı uyrukluların ülke içinde belli ilkelere bağlı olarak dolaşımını kolaylaştıracağı da belirtildi.

Afganistan'ın doğusundaki Host kentinde eski Host Koruma Gücü askeri merkezinde nöbet tutan bir Taliban üyesi görülüyor, 15 Eylül 2021. (Fotoğraf: Str/Xinhua)

Afganistan geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada, "Toplantıda ilgili bütün konularda ayrıntılı görüşmeler yapıldı. Ve diplomatik ilişkileri daha iyi bir duruma getirmek için çaba sarf edilmelidir" denilerek şöyle devam edildi: "Samimi görüşmelerin yapıldığı toplantı iyi bir anlayış fırsatı olduğu değerlendirildi" ve gerektiğinde bu tür toplantıların gelecekte de yapılmaya devam edilmesi kararlaştırıldı. Bu toplantı, ABD'nin Ağustos sonunda Afganistan'dan çekilmesinden bu yana ABD ile Taliban arasında gerçekleştirilen ilk yüz yüze görüşmeydi.