ŞAM, 13 Ocak (Xinhua) - Suriye'nin inisiyatife kabul töreni başkent Şam'daki Planlama ve Uluslararası İşbirliği Komisyonu'nda gerçekleşti. Komisyon başkanı Fadi Khalil ile Çin'in Suriye Büyükelçisi Feng Biao'nun katıldığı törende her iki taraf da Suriye'nin Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne katılmasına dair mutabakat zaptını imzaladı.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

Khalil, Suriye'nin inisiyatife katılmasının Suriye'nin eski İpek Yolu üzerindeki geçmişteki rolünü canlandırdığını, Çin ile ikili işbirliğini ve Suriye ile işbirliği yapmak isteyen diğer ülkelerle çok taraflı işbirliğini artırmaya yardımcı olacağını söyledi. Fadi Khalil, Suriye'nin, özellikle Halep ve Palmira şehirleri başta olmak üzere eski İpek Yolu üzerindeki ana ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Khalil, Suriye'nin inisiyatife katılımının imzalanmasının, iki ülke arasındaki eski ve uzun bir dostluk ve işbirliği tarihini yansıttığının altını çizdi.

Feng ise iki ülke arasındaki işbirliğinin Suriye'deki ekonomik yeniden yapılanma ve sosyal kalkınmaya en büyük katkıyı sağladığını ve ayrıca Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Suriye'nin öngördüğü doğuya yönelik strateji arasındaki uyumu geliştirdiğini söyledi. Büyükelçi, inisiyatifin dünya ülkelerinin geniş ekonomik katılım için güçlü isteğiyle uyumuna dikkat çekerek inisiyatifin dünyadaki en geniş uluslararası işbirliği platformu haline geldiğini kaydetti.

2013 yılında Çin tarafından önerilen Kuşak ve Yol İnisiyatifi, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ile Asya'yı eski İpek Yolu ticaret hattı boyunca dünyanın diğer bölgelerine bağlayan bir ticaret, yatırım ve altyapı ağı kurmayı amaçlıyor.

Editör: İRFAN KARSLI