Politika

Suriye anayasası görüşmelerinin yeni turu tamamlandı, BM temsilcisinden düş kırıklığı açıklaması

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen basın toplantısında gazetecilere, "45 kişilik (anayasa) yazım kuruluna artık böyle devam edemeyeceğimizi söyledim, bu hafta benim iç...

Abone Ol

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen basın toplantısında gazetecilere, "45 kişilik (anayasa) yazım kuruluna artık böyle devam edemeyeceğimizi söyledim, bu hafta benim için bir düş kırıklığı oldu," dedi.

Pedersen, gazetecilere, delegelerin toplantılara nasıl devam edileceğine dair yöntemin önemli birçok hususunda bile mutabakata varamadıklarını, toplantının Pazartesi günü üzerinde anlaşılan ortak bir zemin olmaksızın başladığını söyledi.

Pedersen, "İki Eş-Başkanın birlikte daha iyi çalışması gerektiğini izah ettim - benim aracılığımla olur veya onlar oturup görüşürler. Sonra da gelecekte toplantıların nasıl düzenleneceği konusunda bir çalışma planı ortaya koymamız gerekiyor" dedi.

Pedersen, şimdilik yeni bir toplantı için açıkça kararlaştırılmış herhangi bir zamanın bulunmadığını söyledi. Suriye hükümeti, muhalefet ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan Suriye Anayasa Komitesi, Cenevre'de 30 Ekim 2019 tarihinde resmen çalışmaya başlamıştı.

Her bir gruptan 15'er delege olmak üzere toplam 45 delegeden oluşan Komite'nin Küçük Grubu, o tarihten bu yana bir dizi toplantı yaptı, ancak bu toplantılarda büyük bir ilerleme kaydedilemedi.