Politika

Suriye anayasa görüşmelerinin yeni turu Cenevre'de başlıyor!

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, düzenlediği basın toplantısında Suriye Anayasa Komitesi Küçük Grup dördüncü birleşiminin Pazartesi sabahı Avrupa'd...

Abone Ol

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, düzenlediği basın toplantısında Suriye Anayasa Komitesi Küçük Grup dördüncü birleşiminin Pazartesi sabahı Avrupa'daki BM genel merkezi Cenevre'de başlayacağını söyledi.

BM Özel Temsilcisi, gündemin önceki toplantıdakinin aynısı olduğunu ve heyetlerin "Ulusal Temeller ve İlkeler" olarak adlandırılan konuları görüşeceklerini belirtti.

Pedersen, "Önümüzdeki hafta, bizi biraz daha ileriye götürecek kapsamlı ve iyi olacağını umduğum müzakereler olmasını bekliyorum. Ardından Ocak ayında da Anayasa İlkeleri'ni görüşmeye başlayacağız" dedi.

Yaklaşık 10 yıl süren çatışmalardan sonra Suriye tarafları arasında derin bir güven eksikliği olduğunu söyleyen Pedersen, güven inşasının daha geniş bir siyasi sürece kapı açabileceğini vurguladı.

Pedersen "Bu görüşmeler için kesin bir son tarih ya da zaman çizelgesi yok, ilerlemeyi mümkün kılacak şekilde çalışmamız gerektiği konusunda anlaşmıştık" dedi.

Suriye hükümeti, muhalefet ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan Suriye Anayasa Komitesi, savaşla harap olan ülke için yeni bir anayasa hazırlamak üzere 30 Ekim 2019'da Cenevre'de resmen kuruldu.

Komitedeki Küçük Grup son oturumunu bu yıl Ağustos ayında Cenevre'de gerçekleştirdi ancak önemli bir ilerleme kaydedemedi.

Küçük Yapı'da, her biri üç taraftan 15'er delege olmak üzere toplam 45 delege bulunuyor.