Pocivalsek , Xinhua ile Çarşamba günü yaptığı yazılı söyleşide, "Çinli şirketleri Slovenya'yı Avrupa ticaretine giriş noktası olarak seçmeye davet ediyoruz" diyerek 2018 yılında Slovenya'nın Gorenje şirketini satın aldıktan sonra Avrupa operasyonlarını Slovenya'dan yöneten Çinli ev aletleri üreticisi Hisense'yi buna örnek olarak gösterdi. Slovenyalı bakan, Çin'in Slovenya'nın Avrupa dışında önemli bir ticaret ortağı olduğunu belirterek, gelecekte iki ülke arasındaki ticaret konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Bilgi teknolojisi, biyoteknoloji, otomobil parçaları, yeni maddeler, alternatif enerji kaynakları ve su yönetimi gibi sektörlerde Çin'e ihracatın artırılabileceğini ifade eden bakan, Slovenya'nın Çin'e şarap ve yiyecek ihracatını da artırmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Filistin Ekonomi Bakanı: Filistin ekonomisi benzeri görülmemiş bir riskle karşı karşıya Filistin Ekonomi Bakanı: Filistin ekonomisi benzeri görülmemiş bir riskle karşı karşıya

Pocivalsek, "(Çin'de) öngörülebilir ekonomik ortam ve Slovenya şirketleri için eşit rekabet şartlarının garanti edilmesi bizim açımızdan en önemli hususlar" dedi. "Dünyanın en yeşil turizm bölgelerinden biri" olarak Slovenya'nın Çinli turistlere kaliteli hizmet sunabileceğini söyleyen Pocivalsek, Çinli kayakla atlama takımının Beijing Kış Olimpiyat Oyunları'na ülkesinde hazırlandığını hatırlattı. Pocivalsek Çin'in, Slovenya'nın Orta ve Doğu Avrupa'ya kolay erişim sağlayan Kuzey Adriyatik'teki Luka Koper limanıyla işbirliğini artırma niyetini ifade ettiğini söyledi.

Bazı Slovenya şirketlerinin son günlerde ham madde tedariğinde yaşadığı sıkıntılara da değinen Pocivalsek, "Çin'in varılan mutabakatlara bağlı kalan sağlam bir ortak olduğuna inanıyoruz" dedi. Pocivalsek, Çin'in Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bünyesindeki ticaret müzakerelerinde aktif bir rol oynayacağını ve İsviçre'de Kasım sonunda düzenlenecek 12. DTÖ Bakanlar Konferansı'nın başarılı geçmesine katkı sağlayacağını umduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI