Sağlık

Sırbistan Cumhurbaşkanı: Sırbistan- Çin işbirliği pandemiyle mücadelede zirveye ulaştı

Vucic, Çin'in Sırbistan Büyükelçisi Chen Bo ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, iki ülke arasındaki dostluğun "samimi dostluk, dayanışma ve saygıya dayan...

Abone Ol

Vucic, Çin'in Sırbistan Büyükelçisi Chen Bo ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, iki ülke arasındaki dostluğun "samimi dostluk, dayanışma ve saygıya dayandığını" ifade etti.

Cumhurbaşkanı Vucic, Sırbistan'ın Cuma günü Çin'den üçüncü Kovid-19 aşısı sevkiyatını teslim aldığını belirtti. Çin'de üretilen Kovid-19 aşılarının ilk partisi 16 Ocak'ta, ikinci partisi ise 10 Şubat'ta Sırbistan'a ulaşmıştı. Vucic, "Bir yıl önce korona salgını ülkemizde ortaya çıktığında Sırbistan Çin'den büyük destek görmüştü. Çin bize ekipman, solunum cihazları ve iki laboratuvarın kurulması için insan gönderdi" diye hatırlattı.

Sırbistan'ın Çin'e ihracatının son beş yılda 15 kat arttığını kaydeden Vucic, Çin'in, ülkenin en büyük üçüncü dış ticaret ortağı haline geldiği belirtti. Vucic ayrıca Sırbistan'da yeni fabrikalar açan ve ortak altyapı projeleri başlatan Çinli şirketlerin yakında hayata geçecek değerli yatırımlarını övdü.

Çin'in Sırbistan Büyükelçisi Chen ise yaptığı konuşmada, "koronavirüs pandemisinin etkisine rağmen iki ülke arasındaki işbirliğinin yoğun bir biçimde geliştiğini" söyledi ve Belgrad-Budapeşte yüksek hızlı demiryolu projesi ve Belgrad-Güney Adriyatik E-763 otoyolu gibi büyük projelerdeki ilerlemeyi övdü.

Çin'in, geliştirdiği Kovid-19 aşılarını küresel kamu malı haline getirdiğini belirten Chen, Çin ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında aşı temini konusunda görüşmelerin sürdüğünü sözlerine ekledi.