Politika

Seyşeller Cumhurbaşkanı, Çin Dışişleri Bakanı ile ikili ilişkileri görüştü

Hint Okyanusu'ndaki bir inci olarak tanımladığı Seyşeller'in, Çin ile Afrika arasındaki geniş dayanışma ve işbirliği ailesinin önemli bir üyesi olduğunu söyleyen Wang, Seyşell...

Abone Ol

Hint Okyanusu'ndaki bir inci olarak tanımladığı Seyşeller'in, Çin ile Afrika arasındaki geniş dayanışma ve işbirliği ailesinin önemli bir üyesi olduğunu söyleyen Wang, Seyşeller'in Çin ile uzun süredir dostça ilişkileri olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu yıl, Çin ile Seyşeller arasında diplomatik ilişki kurulmasının 45. yıldönümünün kutlandığını hatırlatan Wang, iki ülkenin her zaman birbirlerine eşit davrandığını ve pratik işbirliği sayesinde verimli sonuçlar elde ettiğini belirtti. Wang, Çin-Seyşeller ilişkisinin, büyük ve küçük ülkeler arasında elde edilen samimiyet, dostluk, karşılıklı yarar ve kazan-kazan sonuçlarına iyi bir örnek oluşturduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanı, ulusal koşullarına uygun bir kalkınma yolu izlenmesi ve yeni Seyşeller hükümetinin yönetişim çabaları başlıklarında Çin'in Seyşeller'e sıkı sıkıya destek verdiğini belirtti.

Wang, "Seyşeller'in de Çin'in temel çıkarlarıyla ilgili meselelerde Çin'i desteklemeye devam edeceğine inanıyoruz. İşbirliğimizi yeni bir seviyeye taşımak ve Seyşeller'in ekonomik ve sosyal kalkınma ihtiyaçları doğrultusunda her iki taraf için ortak bir gelecek hazırlayacak bir toplum oluşturmak hedefiyle, Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) Beijing Zirvesi'nin sonuçlarını uygulamaya, Kuşak ve Yol projesini ortaklaşa kurma fırsatını kullanmaya hazırız" dedi.

Çin'in Seyşeller ile karşılıklı yarar sağlayan üç konuda işbirliğini derinleştirmek istediğini belirten Wang, bunların yeşil çevresel koruma, mavi okyanus ve turizm olduğunu söyledi. Bakan Wang, "Çin, küçük ada ülkelerinin iklim değişikliğiyle acil olarak başa çıkma isteğini tamamen anlıyor. Güney-Güney İşbirliği çerçevesinde düşük karbonlu örnek bölgeler oluşturma konusunda uygulama anlaşması imzalayacağız" diye konuştu.

Çin'in aynı zamanda büyük denizcilik ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Wang, Seyşeller ile deniz ürünü yetiştiriciliği, denizcilik konusundaki bilimsel araştırmalar ve deniz taşımacılığı alanlarındaki işbirliğini de artırmak istediklerini belirtti.

Seyşeller'in turizm üzerine kurulmuş bir ülke olduğunu ifade eden Wang, salgın kontrol altına alındıktan sonra Çin'in Seyşeller'i ziyaret etmeleri yönünde daha fazla Çinli turisti teşvik etmeye hazır olduğunu söyledi. Wang, Çin'in Seyşeller'in görüşlerini dinlemeye, yeni bir Çin-Afrika İşbirliği Forumu oturumu için Afrika ülkeleriyle beraber çalışmaya, kalkınma stratejilerini uyumlu hale getirmeye, Kuşak ve Yol

İnisiyatifi çerçevesinde uluslararası işbirliğini geliştirmeye, bağımsızlığı ve sürdürülebilir kalkınmasının yanı sıra Afrika'nın gelişimi ve yeniden canlanmasını desteklemeye ve Çin-Afrika işbirliğini artırmaya hazır olduğunu ifade etti.

Çin'in Seyşeller'i uluslararası toplumun önemli bir üyesi olarak gördüğünü belirten Wang, çok taraflılık, uluslararası adil yargılama ile adalet süreçlerininin uygulanması ve gelişmekte olan ülkelerin meşru hakları ile çıkarlarını korumak için onunla çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Ramkalawan da, Wang'in Seyşeller'e yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, ziyaretin Çin'in Seyşeller'in salgınla mücadelesine verdiği desteği gösterdiğini belirtti. İki ülke arasındaki geleneksel dostluğa değinen Ramkalawan, Çin'in Seyşeller'in bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Ramkalawan, Seyşeller'in ekonomik ve sosyal kalkınmasına verdiği uzun vadeli ve değerli destek nedeniyle Çin'e teşekkür etti. Çin özellikle salgın döneminde Seyşeller'in virüsle mücadelesinde pek çok malzeme sağladı. Söz konusu destek, Seyşeller'in salgına karşı mücadelesinde önemli rol oynadı.

Ramkalawan, "Çin aşısının uygulanmasında ben de ilk sıralarda yer almak istiyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Ramkalawan, Seyşeller'in Çin'i önemli bir işbirliği ortağı olarak gördüğünü ve Çin'in ihtiyaçlarını karşılayan pragmatik işbirliği önerisine tamamen katıldığını belirtti.

Seyşeller'in Tek Çin ilkesine bağlı kalacağını ifade eden Ramkalawan, Çin'in meşru konumunu anlamaya ve desteklemeye, Çin ile uluslararası ilişkilerde koordinasyonu güçlendirmeye ve başta küçük ile orta ölçekli ülkeler olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin meşru hak ve çıkarlarını birlikte korumaya devam edeceğini bildirdi. Wang, Seyşelli mevkidaşı Sylvestre Radegonde ile de Cumartesi günü bir araya geldi.