Sağlık

Sağlık çalışanları yılbaşını görevde geçirdi

Anadolu yakasında yer alan Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nde sağlık çalışanlarının en göze çarpan dilekleri arasında "mesafesiz yaşam", "maskesiz yaşam" ve "mutlulu...

Abone Ol

Anadolu yakasında yer alan Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nde sağlık çalışanlarının en göze çarpan dilekleri arasında "mesafesiz yaşam", "maskesiz yaşam" ve "mutluluk" yer aldı. Toplam 1.008 yataklı hastane, özellikle Kovid-19 hastalarını tedavi etmek için 2020 yılında inşa edildi.

Hastanenin yoğun bakım ünitesi hemşiresi Sultan Bayındır, ağır Kovid-19 hastalarının tedavi edildiği D1 koğuşunda her zamanki gibi hastalarına özenle bakmak üzere Perşembe günü 24 saatlik vardiyasına başladı. Xinhua'ya konuşan Bayındır, bir hastasının oksijen satürasyon değerlerini incelerken, "Yılbaşı gibi özel günlerde herkes sevdikleriyle birlikte olmak ister. Ama burada bir misyonumuz var ve meslektaşlarımız ve hastalarımız yanımızda olduğu için yalnız değiliz" dedi.

İstanbul'daki Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi yoğun bakım ünitesinde bir sağlık çalışanı görülüyor, 1 Ocak 2021 (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)

Hemşire Bayındır eve gittiğinde her zaman tüm kıyafetlerini yıkıyor ve yaşları nedeniyle risk grubunda olan anne ve babasını korumak için odasından dışarı çıkmıyor. Bayındır, "Belirtilerle birlikte Kovid-19 testim pozitif çıktığında bile onlara virüs bulaştırmamayı başardım" dedi. Aynı koğuşta çalışan bir başka hemşire Büşra Cihan'ın da dört yaşında bir oğlu var. Pandeminin başlangıcından beri bulaşma riskini ortadan kaldırmak için Cihan'ın çocuğuna kayınvalidesi bakıyor.

Xinhua'ya konuşan Cihan, yeni yıl dileğini bir eldiven üzerine yazarken "Sevdiklerimi daha az görmekten başka bir sorunum yok. Ama eminim ki salgın sona erdiğinde eski güzel günlerimize geri döneceğiz" dedi.

İstanbul'daki Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi yoğun bakım ünitesinde hemşireler bir hastayı tedavi ediyor, 1 Ocak 2021 (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)

Hastanenin başhekimi Nurettin Yiyit, geçtiğimiz yıl Mart ayı ortalarında Kovid-19'un ülkede patlak vermesinden bu yana sağlık çalışanlarının hepsinin koronavirüse karşı cesaretle ön saflarda mücadele ettiğini söyledi. Yeni yıldan birkaç saat önce ekibiyle birlikte hastanede Xinhua'ya konuşan Yiyit, "Ailelerimize bizden koronavirüs bulaşmasını önlemek için son dokuz ayı çoğunlukla onlardan uzak geçirdik" dedi.

Yiyit'e göre, sağlık çalışanları tüm süreç boyunca her hastayla empati kurarak onların tüm acılarını hissediyor. Yiyit, "Neticede hepsi anne, baba, oğul ve kız" dedi ve Kovid-19 hastalarını yoğun bakım ünitelerine göndermemek için çok çalıştıklarını ve gerekli tüm imkanları kullandıklarını kaydetti.

Yiyit, "Bu süreçte önemli tecrübeler de kazandık. Artık daha cesuruz ve nasıl korunacağımızı öğrendik. Hangi noktada ne kadar korumaya ihtiyacımız olduğunu tam olarak biliyoruz" diye devam etti. Şimdiye kadar hastanede çalışan toplam 2.000 sağlık çalışanının yüzde 15'ine koronavirüs bulaştı. Yiyit, "Neyse ki hepsi iyileşti" dedi. Hastane, toplam 12.000'den fazla Kovid-19 hastası kabul etti ve ölüm oranı yüzde 1'in altında kaldı.

Ülke çapında sokağa çıkma yasağı gibi yakın zamanda alınan bir dizi yeni önlem sayesinde hastanedeki doluluk oranı yüzde 40'a düştü. Başhekime göre sağlık merkezi şimdi aşılama sürecine hazır. Aşılara ilişkin gerekli testler tamamlandığında 30 poliklinikte aşılama yapılacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çarşamba günü, Çinli aşı üreticisi Sinovac'tan alınan 3 milyon doz inaktif Kovid-19 aşısının Türkiye'ye ulaştığını ve toplu aşılamanın 14 günlük testlerin ardından başlayacağını duyurmuştu. Türkiye, önümüzdeki dönemde Sinovac'tan daha fazla aşı almayı bekliyor.