MOSKOVA, 30 Aralık (Xinhua) -- Rusya'nın doğalgaz sektörü devi Gazprom'un CEO'su Alexei Miller'in Çarşamba günü düzenlenen bir toplantıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bildirdiğine göre, Avrupa'daki enerji sıkıntısı sürerken Rusya'nın Kuzey Akımı 2 doğalgaz boru hattı çalışmaya hazır duruma geldi.

Miller, Gazprom'un Kuzey Akımı 2 boru hattının ikinci dizisini doldurmayı tamamladığını ve yeterli basınca ulaşan her iki dizinin tam olarak kullanıma hazır olduğunu söyledi. Putin, "Elbette şimdi her şey Avrupa'daki ortaklarımıza, tüketicilere bağlı. Onlar anlaşmayı kabul eder etmez ilave Rus doğalgazının büyük hacimlerde Avrupa'ya akışı hemen başlayacak" diye konuştu. Putin, Kuzey Akımı 2 boru hattının açılışının, spot piyasadaki doğalgaz fiyatlarını düşüreceği öngörüsünde bulundu.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

1.234 kilometrelik uzunluğuyla dünyadaki en uzun kıyı ötesi doğalgaz boru hattı olan projenin, Baltık Denizi üzerinden Rusya'dan Almanya'ya yıllık olarak 55 milyar metreküp doğalgaz taşıması bekleniyor. Ancak Almanya ve Avrupa Birliği'nden onay bekleyen boru hattı şu anda atıl durumda bulunuyor.

Projenin Rusya açısından büyük bir jeopolitik baskı gücü haline dönüşeceğine yönelik spekülasyonların yapıldığı bir ortamda Almanya'nın şebeke düzenleyici kurumu, 16 Kasım'da boru hattının sertifikasyonunu askıya aldığını duyurdu. Moskova'ysa sık sık boru hattının tamamen ekonomik gayelerle yapıldığını ve Avrupa'ya yararlı olacağını vurguluyor.

Editör: İRFAN KARSLI