Politika

Rusya Parlamentosu ABD'yle nükleer anlaşmanın uzatılmasını onayladı

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, Putin'in Salı günü Rusya ile ABD arasındaki önemli silahların kontrolü anlaşmasının uzatılmasına yönelik verdiği yasa tasarısını Çarşam...

Abone Ol

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, Putin'in Salı günü Rusya ile ABD arasındaki önemli silahların kontrolü anlaşmasının uzatılmasına yönelik verdiği yasa tasarısını Çarşamba günü yapılan genel oturumda onayladı.

Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, dünyanın en büyük iki nükleer gücü arasında varılan New START anlaşmasının "değerinin ne kadar takdir edilse az olduğunu" ve bu anlaşmanın tüm dünya için son derece önemli olduğunu söyledi. Bu gelişmenin hemen ardından parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi de yasa tasarısına yeşil ışık yaktı.

Federasyon Konseyi Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, "New START, herhangi bir ek şart olmaksızın beş yıllığına uzatılıyor. Bizim duruşumuz da bu yöndeydi, bu bizim başarımız" diye konuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova Pazartesi günü yaptığı açıklamada Rusya ile ABD'nin New START'ın uzatılması konusunda uzmanlar düzeyinde çalışmalara başladığını duyurmuştu.

Pazartesi günü ayrıca Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bir telefon görüşmesi yaparak New START'ın uzatılması ve güvenlik alanında Rus-ABD işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunmuştu.

Washington ve Moskova, 2010 yılında iki ülkenin konuşlandırdığı nükleer savaş başlıkları ve stratejik sevk sistemleri sayısının sınırlandırılmasını öngören New START'ı imzalamıştı. İki nükleer süper güç arasında yürürlükte kalan son nükleer silahların kontrolü antlaşması olan bu kritik önemdeki anlaşma, 5 Şubat'ta sona erecek.