Rusya'nın Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Moskova'nın Taliban ile normal ilişkiler kurmak için çalıştığını ve herhangi bir dış değeri dayatmaktan kaçınacağını söyledi. TASS haber ajansı Kabulov'un "Büyükelçiliğimiz Kabil'de aktif bir şekilde faaliyet göstermeye devam ediyor" dediğini aktardı. "Herhangi bir Afgan hükümetiyle normal ilişkilerimizi sürdürmemiz gerekiyor" diyen Kabulov, Rusya'nın bölgede gelişmekte olan askeri ve siyasi durum hakkında endişeli olmakla birlikte Afgan halkına hiçbir dayatmada bulunulmaması ve mevcut kültürel ve dini değerlere saygı duyulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Rusya'nın Afgan halkının kendisine özgü bir demokrasi anlayışına sahip olabileceğini saygıyla karşıladığına işaret eden Rus yetkili, ülkenin geleneksel kurumlarının "şarta bağlı olarak demokratik" kabul edilebileceğini belirtti. Kabulov, Afganistan'da yeni ABD hava saldırılarının olasılık dışı olmadığını söyleyerek Batı'dan, Afganistan'ın altın ve döviz rezervlerini dondurmak gibi "ilave engeller yaratmak" yerine insani yardımlar yoluyla ülkede durumun normalleşmesine yardımcı olmasını istedi.

Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı

Rus yetkili Rusya'nın "bölgenin sosyal ve ekonomik rehabilitasyonunu" sağlamaya yönelik her türlü uluslararası çabaya katılmaya hazır olduğunu yineledi. Kabulov'un bu açıklamaları Afganistan'daki kaotik ve tehlikeli durum devam ederken geldi. Perşembe günü Kabil havaalanına yapılan saldırıda, aralarında 13 ABD askerinin de bulunduğu 170'ten fazla insan hayatını kaybetti.

ABD ordusu buna misilleme olarak Cuma günü Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinde İslam Devleti'nin Afganistan'daki bir kolu olan IŞİD-K örgütüne, iki "üst düzey" üyesinin öldüğü bir diğerinin ise yaralandığı bir insansız hava aracı saldırısında bulundu. Pazar günü de Kabil'de şüpheli bir IŞİD-K aracına yönelik bir hava saldırısı daha düzenlendi. Taliban üst düzey lideri Abdul Hak Vasik ABD'nin Afganistan'daki hava saldırılarını kınayarak bu hamleyi ABD-Taliban barış anlaşmasının bir ihlali olarak tanımladı.

Editör: İRFAN KARSLI