Politika

Rusya: ABD'nin yeni yaptırımları öfkelendirici ve yıkıcı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Perşembe günü, ABD makamlarınca yayınlanan ve Rus şirketlerine "askeri son kullanıcılar" oldukları iddiasıyla yaptırım uygulanmasını öngören genişle...

Abone Ol

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Perşembe günü, ABD makamlarınca yayınlanan ve Rus şirketlerine "askeri son kullanıcılar" oldukları iddiasıyla yaptırım uygulanmasını öngören genişletilmiş yaptırım listesinin ikili ilişkiler açısından yıkıcı etkilere sahip olduğunu söyledi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, "ABD Ticaret Bakanlığı'nın, ihracat rejimini modernize etmeyi amaçlayan en son icadı, yani söz konusu listeye 'askeri son kullanıcı' kavramını monte ederek 40'ın üzerinde Rus tüzel kişiliğini bu listeye dahil etmesi şaşırtıcı ve öfkelendiricidir" dedi.

Zaharova, bunun Amerika Birleşik Devletleri'nin, bazı haberlere göre hassas ürünlerini başka ülkelere satma konusunda endişe duyan ABD'li şirketleri için duyduğu kaygıların kılığına bürünmüş, Rusya'yı baskı altında tutmayı amaçlayan bir başka düşmanca hareketi olduğunu vurguladı.

Sözcü şöyle konuştu: "ABD tarafını bir kez daha mantığın sesini, hiç olmazsa bizim sesimizi, dinlemeye ve son olarak, hem ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin genel siyasi atmosferi hem de ticari ve ekonomik bileşenleri için yıkıcı hareketlerinin sonuçlarını yeterli bir şekilde değerlendirmeye davet ediyoruz."

Rusya dışişleri bakanlığına göre, ABD bu hamleyle küresel piyasalarda rekabeti baltalıyor ve kendi şirketlerinin aleyhine davranıyor. ABD Ticaret Bakanlığı, Pazartesi günü, "askeri son kullanıcılar olduğunu öne sürdüğü ve askeri bağlantılara sahip olduğunu iddia ettiği 45 Rus şirketinin de aralarında bulunduğu 103 şirketi içeren bir yaptırımlar listesi yayınlamıştı.