Politika

Rusya, ABD ve Fransa yabancı paralı askerlerin Dağlık Karabağ'dan çekilmesi için çağrı yaptı!

Bakanlık tarafından yayımlanan ortak açıklamada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Minsk Grubu Eş Başkanlık ülkelerini temsilen Lavrov, Biegun ve Le Drian tüm y...

Abone Ol

Bakanlık tarafından yayımlanan ortak açıklamada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Minsk Grubu Eş Başkanlık ülkelerini temsilen Lavrov, Biegun ve Le Drian tüm yabancı paralı askerlerin bölgeden derhal ve tümüyle ayrılması, tüm tarafların da bu süreci kolaylaştırması çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Eşbaşkan ülkeler Ermenistan ve Azerbaycan'a, bilhassa savaş esirlerinin değişimi ve cenazelerin ülkelerine geri gönderilmesi konusunda uluslararası insani hukukun gereklerine uyma yükümlülüklerini hatırlatıyor" dendi.

Açıklamaya göre, eşbaşkan ülkeler ayrıca taraflara anlaşmazlıkları çözmek için güç ya da tehdit kullanmama yönündeki kesin taahhütlerini de hatırlattı.

9 Kasım'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında imzalanan ateşkes anlaşması kapsamında, 10 Kasım'dan itibaren Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesinde tam bir ateşkes uygulanması üzerinde mutabakata varılmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'na göre halihazırda ateşkese tüm taraflarca uyuluyor.