Rus uzmanlar, Rusya-Çin ilişkilerinin diğer ülkeler için bir ortaklık örneği olduğu ve küresel istikrar için büyük önem taşıdığı tespitinde bulundu.

Uzmanlar, Xinhua'ya verdikleri röportajlarda, 2020'nin dünya için olağanüstü bir yıl olduğuna dikkat çekerek iki ülkenin yeni dönemin koordinasyonu için kapsamlı stratejik ortaklığa gitmesinin diğer ülkelere de örnek olduğunu ve küresel stratejik istikrarın korunmasına büyük katkı sağladığını söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede iki lider birbirlerinin yeni yılını kutlayarak iki ülkenin halklarına mutlu bir yıl diledi.

Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinin Luanzhou şehrine bağlı Youzha kasabasındaki Çin-Rusya doğu rotası doğalgaz boru hattının, Changling-Yongqing bölümündeki şantiyesinin havadan çekilmiş fotoğrafı, 4 Haziran 2020. (Fotoğraf: Yang Shiyao/Xinhua)

Rusya Ekonomi Yüksekokulu'na bağlı Asya Çalışmaları Okulu Başkanı, profesör Andrey Karneev, Rusya-Çin ilişkilerinin her iki ülkede de istikrarı ve sosyo- ekonomik kalkınmayı teşvik ettiğini söyledi.

Rusya ve Çin'in uluslararası gündemdeki pek çok konuda çok benzer duruşlar sergilediğini belirten Karneev, "İki ülkenin bencil çıkarları için mücadele etmediğini, genel olarak küresel toplumun ilerlemesini desteklemeye çalıştığını" ifade etti. Karneev, "İkili ilişkilerimizin önemi de buradan kaynaklanmaktadır" dedi.

St. Petersburg Devlet Üniversitesi'nden Profesör Yana Leksyutina, "Bu yıl, durumun nasıl zorlaştığını gördük. Rusya-Çin ilişkilerinin tüm uluslararası ilişkiler sistemini istikrara kavuşturmadaki rolü açıkça ortaya kondu" yorumunu yaptı.

Rusya ve Çin'in kurucu ülkeleri olduğu Yeni Kalkınma Bankası'nın, virüsün ve pandeminin neden olduğu sosyo- ekonomik sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak amacıyla birçok ülkeye büyük miktarlarda para ayırmaya karar verdiğini belirterek, pek çok ülkenin halihazırda bu yardımı aldığını da sözlerine ekledi.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Leksyutina, "Bu, Rusya ve Çin'in BRICS ortaklarıyla birlikte pandemiyle bağlantılı sorunların çözümünde nasıl önemli bir rol oynayabildiklerini gösteren çarpıcı örneklerden" dedi.

Çin'in kuzeybatısındaki Shaanxi eyalet merkezi Xi'an'daki ilk Uluslararası Gençlik İHA Bilim Kampı ve Yarışması sırasında, Rusya'dan gelen yarışmacılar bir insansız hava aracını (İHA) monte ediyor, 21 Temmuz 2019. (Fotoğraf: Shao Rui/Xinhua)

Rusya Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden, profesör Sergei Luzyanin Xinhua'ya yaptığı değerlendirmede, "2020'de Rusya ile Çin küresel ve bölgesel ilişkilerde daha güçlü bir rol oynayarak küresel istikrarı, çok taraflılığı, açıklığı destekleyen lider ülkeler haline geldi" dedi.

2021 yılı, Çin-Rusya İyi Komşuluk ve Dostane İşbirliği Antlaşması'nın imzalanmasının 20'inci yıl dönümü. Bu anlaşmanın, iki ülke tarihinde ikili ilişkilerin gelişmesinde sağlam bir temel atan, önemli bir kilometre taşı olduğunu belirten Karneev, 20'inci yıldönümünün ikili ilişkilerin geleceğine dair beklentileri görüşmek için uygun bir fırsat olduğunu vurguladı.

"Bu 20 yıl içinde ilişkiler yükseliş trendinde oldu" diyen Leksyutina, tarafların ikili işbirliğini özellikle bilim ve teknoloji alanında daha geniş kapsamda büyütüp, derinleştirmesini umduğunu söyledi. Leksyutina, iki ülkenin birbirlerinin temel çıkarlarına saygı duyduğunu ve stratejik güven tesis ettiğini ifade etti.

Editör: İRFAN KARSLI