Rusya Stratejik Kültür Vakfı'ndan analist Elena Pustovoytova, Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi'nin Avrupa'da ticaret ve ekonomik kalkınmayı artırmada temel bir rol oynadığını, Çin ile Avrupa kıtası arasındaki kültürel ilişkilerin yakınlaşmasını da beslediğini söyledi. Vakfa ait internet sitesinde yayınlanan bir makalede Pustovoytova, Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi'nin gelişimini ve Avrupa şehirleri üzerindeki olumlu etkisini ele aldı.
Pustovoytova, demiryollarının ilerlemesinin ve Çin ile Avrupa arasındaki demiryolu taşımacılığındaki hızlanan artışın, daha önce göz ardı edilen Avrupa şehirlerini büyük uluslararası ulaşım merkezleri ve lojistik merkezleri haline getirdiğini savundu. Pustovoytova, bu tip bir şehir örneği olarak Almanya'dan Duisburg'u gösterdi ve artık bu şehrin çok kanallı mal dağıtım sistemi sayesinde "Orta ve Doğu Avrupa'daki ekonomik durumu etkileyebilecek düzeyde" dünya çapında bir lojistik merkez haline geldiğini yazdı. Pustovoytova, "Demiryolu şu anda Almanya'yı Çin'deki 50 şehre bağlıyor ve Asya ile Avrupa'daki 23 ülkede 168 şehirden geçiyor" dedi.
Rus analist, "Bu proje yeni işler yaratıyor, altyapıyı geliştirmeye yardımcı oluyor ve Avrupalılara Çin'i daha iyi anlama fırsatı veriyor" diye yazdı. Yazıya göre, Çin-Avrupa Demiryolunun gelişimi, ekonomik faydalarının yanı sıra Avrupalılar ile Çinliler arasında daha güçlü kültür ve eğitim ilişkilerini de teşvik ediyor. Çinli öğrenciler Avrupa üniversitelerinde eğitim görüyor ve çok sayıda Avrupalı Çince öğreniyor.