Çin uzmanı bir Rus olan Matsenko, bu görüşünü Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in Pazartesi günü Çin-Rusya İyi Komşuluk ve Dostane İşbirliği Anlaşmasının süresinin uzatılması için ortak bir yazılı açıklama yayınlamasından sonra Xinhua ile yaptığı söyleşide dile getirdi.

Matsenko, 20 yıl önce imzalanan bu kritik öneme sahip anlaşmanın süresinin uzatılmasının ikili ilişkilerin gelişiminin mahiyetini tanımlaması açısından "büyük önem" taşıdığını söyledi ve şöyle devam etti: "Rusya-Çin stratejik ortaklığı bu belgeyi temel alarak inşa edildi ve Rusya-Çin ilişkilerinde eşi benzeri görülmemiş şekilde yüksek bir düzeye ulaşıldı."

Uzman, silah kontrolü anlaşmalarının bozulması ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki yüksek çatışma risklerinin artması dahil olmak üzere çok sayıda zorluk dikkate alındığında Rusya ile Çin arasındaki uyumlu çalışmayı, güç dengesi ve küresel istikrarı korumada önemli bir faktör olarak nitelendirdi.

Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak? Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak?

"Çin ve Rusya'nın kurmayı başardığı eşit, saygılı ve etkili ilişki modeli dünyada pek çok ülkeye çok cazip geliyor" diyen Matsenko, iki ülkenin siyasi, ticari, kültürel ve ekonomik ilişkileri güçlendirirken pek çok alanda ortak projeleri de hayata geçirdiğini kaydetti. Çin halkını ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) üyelerini partinin kuruluşunun 100'üncü yıldönümü vesilesiyle kutlayan Rus uzman, ülkenin kazanımlarını alkışlarken, "Çin, sosyo-ekonomik kalkınmanın etkileyici bir örneğini gösteriyor" dedi.

Matsenko, pandemiye rağmen Çin'in mutlak yoksulluğun kökünün kazınması görevini tamamladığını ve bunun ÇKP'nin "Olağanüstü bir başarısı" olduğunu söyledi. Matsenko, Rusya-Çin Dostluk Derneği'nin halklar arasında çabaları ve iki ülke arasında kültürel değişimleri teşvik etmek için elinden gelen tüm çabayı sarf ettiğini ve Çinli ortaklarıyla yakın ve kapsamlı etkileşim kurduğunu söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI