İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2015 İran nükleer anlaşmasının içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılmasının yanı sıra anlaşmaya yeni bir katılımcı dahil edilmesini de reddetti.
Kabine toplantısında uluslararası topluma ve Amerika Birleşik Devletleri'ne seslenen Ruhani, "Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA) hiçbir maddesi değiştirilmeyecek. Bunun farkında olun. Ayrıca JCPOA'ya kimse eklenmeyecek" dedi.
İran Cumhurbaşkanı, JCPOA'daki katılımcıların ya başlangıçtaki gibi BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beş daimi üyesi İngiltere, ABD, Çin, Fransa ve Rusya ile Almanya'dan oluşan "P5+1 ülkeleri" ya da Washington'un anlaşmadan çıkışından sonra hala mevcut olan P4+1 olduğunu kaydetti.
Suudi medyasındaki haberlere göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 29 Ocak'ta aralarında Suudi Arabistan'ın da olduğu Fransa'nın "bölgedeki müttefiklerinin" bir nükleer anlaşma için İran ile yapılacak diyaloga dahil edilmesi gerektiğini söylemişti. Ruhani, "İsteyen bu koşullara uyabilir. Uymazlarsa onlar kendi yoluna gider, biz de kendi işimize bakarız" dedi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin, anlaşmayı desekleyen BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararını "ihlal ettiğinin" farkında olması gerektiğini vurgulayan İran Cumhurbaşkanı, meselenin "İran meselesi" değil, BMGK anlaşması olduğu konusunda uyardı.
Eğer ABD anlaşmaya yeniden uyarsa, İran'ın da taahhütlerini "tamamen" yerine getireceğini kaydeden Ruhani, "Eğer (ABD hükümetinden) herhangi bir iyi niyet görürsek, cevabımız da iyi niyetli olacaktır. Eğer bir hamle yaparlarsa, biz de bir hamleyle cevap veririz. Ve eğer taahhütlerin yerine getirildiğini görürsek, biz de bize düşen tüm taahhütleri yerine getireceğiz" diyerek sözlerini bitirdi.
ABD'nin 2018 yılında anlaşmadan çıkması ve yaptırımları yeniden yürürlüğe koymasıyla İran da JCPOA kapsamındaki yükümlülüklerinin bir kısmını uygulamayı bırakmıştı. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Antony Blinken, kısa süre önce ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ne yaptığı açıklamada Biden yönetiminin İran'ın taahhütlere geri dönmesi halinde JCPOA'ya yeniden katılmayı istediğini söylemişti.