Sağlık

Ruanda aşı üretim kapasitesini geliştirmek için IFC ile işbirliği yapıyor

Ruanda Kalkınma Kurulu (RDB) Cuma günü, Ruanda'nın aşı imalat kapasitesinin gelişimini sağlamak ve Afrika'da aşı üretimini artırmak için Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile b...

Abone Ol

Ruanda Kalkınma Kurulu (RDB) Cuma günü, Ruanda'nın aşı imalat kapasitesinin gelişimini sağlamak ve Afrika'da aşı üretimini artırmak için Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile bir işbirliği anlaşması imzaladığını bildirdi. Ruanda, bu işbirliği haberinden birkaç gün önce, önde gelen bir teknoloji şirketi olan BioNTech ve kENUP Vakfı ile, BioNTech'in Afrika'da gerçekleştirdiği sıtma ve verem aşısı geliştirme programlarında ortaya çıkarılan mRNA aşılarının, uçtan uca üretim kapasitesinin oluşturulması olanaklarının araştırılması amacıyla ortaklık kurduğunu açıklamıştı.

RDB Cuma günü yaptığı açıklamada IFC'nin, yerel kullanım ve Afrika'daki diğer ülkelere ihracata yönelik aşı üretebilmesi için Ruanda'da, birinci sınıf aşı imalatı tedarik zinciri kurulması amacıyla doğru teknik ve politika çerçevelerinin oluşturulmasının sağlanması adına, gerekli teşhis ve fizibilite çalışmalarını yürütmesinde Ruanda'ya destek vereceğini belirtti. Yazılı açıklamada RDB yardımcı CEO'su Zephanie Niyonkuru, "Ruanda, Afrika pazarı için yüksek kaliteli aşılar üretmeyi hedefliyor. Bu işbirliği anlaşmasında öngörülen gibi bir üretim tesisi, bu hedefi yakınlaştırır" dedi.

Ruanda'nın başkenti Kigali'de bir aşı istasyonunda Kovid-19 aşısı olmak için sırada bekleyen insanlar, 23 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Cyril Ndegeya/Xinhua)

IFC'nin Ortadoğu ve Afrika'da Üretim, Tarımsal İşletmeler ve Hizmetlerden sorumlu Bölgesel Sanayi Direktör Vekili Samuel Dzotefe, Afrika'nın kendi güvenli aşı tedrikini ve genel olarak sağlık endüstrisini geliştirmesi ve devam ettirmesi gerektiğine işaret etti. Dzotefe, "Ruanda Kalkınma Kurulu ile yapılan bu ortaklık, Afrika'nın Kovid-19 ve gelecek pandemilere cevap verebilmek için aşı üretim kapasitesinin oluşturulmasında Afrika'ya yardım açısından çok önemli bir adım" dedi.

Açıklamaya göre aşı üretiminde son aşama olan şişelere doldurma tesisi dahil aşı ve ilaç üretimine yönelik potansiyel bütün tesislerin, BioNTech'in Kigali Özel Ekonomik Bölgesindeki tesisiyle aynı yerde kurulması bekleniyor. Afrika Birliği ve Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 2040 yılına kadar Afrika'nın rutin aşılarının yaklaşık yüzde 60'ının yerel olarak üretilmesini hedefliyor.