Seçim hedefine ulaşamayan Romanya Başbakanı istifa etti.

Orban istifasını duyurduktan sonra, "Aldığım kararın çok net bir amacı var... Önümüzdeki müzakereler Romanya'nın Avro-Atlantik yönelimini açıkça destekleyecek merkez-sağ siyasi oluşumlardan kurulan bir hükümetle sonuçlanmalıdır" açıklamasında bulundu.

Romanya Başbakanı Ludovic Orban, lideri olduğu iktidardaki Ulusal Liberal Parti (PNL) Pazar günkü genel seçimlerden birinci çıkma hedefine ulaşamayınca Pazartesi gününün ilerleyen saatlerinde istifa etti.

Orban'ın hamlesi, diğer partilerle gelecekteki iktidar koalisyonu görüşmeleri için müzakere yolunu açmak olarak değerlendirildi.

Orban, istifasının ardından yaptığı açıklamada, "Aldığım kararın çok net bir amacı var. Önümüzdeki müzakereler, Romanya'nın Avro-Atlantik yönelimini açıkça destekleyecek merkez-sağ siyasi oluşumlardan kurulan bir hükümetle sonuçlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Oy sayımı henüz bitmese de kısmi sonuçlar ortaya çıktı ve bunlarda büyük bir değişiklik yaşanmayacak. İktidardaki Ulusal Liberal Parti seçimlerde sadece ilk sırayı kaybetmekle kalmadı, ana muhalefet Sosyal Demokratlar'la aralarındaki fark da ciddi bir seviyeye, 5 puana ulaştı.

Kısmi sonuçlar, oyların yüzde 25'ine ulaşan Ulusal Liberal Parti'nin, yönetim tarzının devamını garanti altına alacak benzer siyasi kavramlara sahip gelecekteki diğer siyasi partilerle iktidar koalisyonu kurması gerektiğini gösteriyor.

Oyların yaklaşık yüzde 15'ine ulaşan USR-PLUS İttifakı, bu bağlamda vazgeçilmez bir konumda ancak ittifakın ikinci ortağı PLUS, Orban liderliğindeki bir hükümette yer almalarının imkansız olduğunu defalarca dile getirmişti.

Romanya'da genel seçimleri Pazar günü gerçekleşti ve toplam 7 bin 136 aday Temsilciler Meclisi ve Senato'daki sandalyeler için mücadele etti.

Kısmi sonuçlar, tek bir partinin parlamentodaki çoğunluğu elde etmek için gereken yüzde 50 oy oranına ulaşamayacağını gösteriyor. Bu nedenle gelecekteki hükümetin bir koalisyon hükümeti olması kesin gibi. 

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

Editör: İRFAN KARSLI