Ekonomi

Resmi rapor: Çin'in ekonomik gücü büyük ölçüde arttı

"Çin'in Yoksulluktan Refaha Destansı Yolculuğu" başlığını taşıyan rapora göre Çin, kişi başına düşen GSYİH'nın 1952'de 100 doların altındayken 2020'de 10.000 doların üstüne çı...

Abone Ol

"Çin'in Yoksulluktan Refaha Destansı Yolculuğu" başlığını taşıyan rapora göre Çin, kişi başına düşen GSYİH'nın 1952'de 100 doların altındayken 2020'de 10.000 doların üstüne çıkmasıyla düşük gelirli bir ülkeden üst-orta gelir grubundaki bir ülkeye doğru tarihi bir dönüşüm gerçekleştirdi. Çin'in son 11 yıldır dünyadaki en büyük üretici ülke olduğunu hatırlatan rapor, ülkenin yıllardır imalat sektöründeki katma değer ve 220'nin üzerinde önemli endüstriyel ürünün üretimi açısından dünyada birinci sırada yer aldığını dile getirdi. Çin ayrıca dünyada mal ticareti ve döviz rezervleri açısından birinci, hizmet ticareti ve tüketici pazarı açısından ikinci sırada bulunuyor.

Raporda Çin ekonomisinin canlılık, potansiyel ve dayanıklılığının, ortak bir refah arayışındaki 1,4 milyarı aşkın bir nüfusla desteklendiği, bu bağlamda sürekli büyüyen ve 400 milyondan fazla kişiden oluşan bir orta gelirli grubun, dünyadaki her yerden daha hızlı büyüyen devasa büyüklükte bir pazar yarattığı ifade edildi. 2020 yılında Çin, en fazla doğrudan yabancı yatırım alan ülkeydi. Çin, Kovid-19'u kontrol altına alıp ekonomisini yeniden açan ilk ülke oldu. Raporda Çin'in negatif büyümeden pozitif büyümeye geçiş yapan ilk ülke olmasının, ekonomisinin direncini ortaya koyduğu belirtildi.