Putin, Moskova'da düzenlenen Çin-Rusya stratejik güvenlik istişaresinin 16. turuna katılan Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi Yang Jiechi ile Soçi'de yaptığı telefon konuşmasında, Rusya'nın çok taraflılığı savunmak ve küresel stratejik istikrarın korunmasına katkıda bulunmak amacıyla Çin'le birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Putin, aynı zamanda ÇKP Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu'nun direktörü olan Yang'dan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'e en içten selamlarını iletmesini istedi.

Putin, Rusya-Çin ilişkilerinin tarihteki en iyi döneminde olduğunu ve liderlerin yakın ilişkilerini devam ettirmesinin son derece önemli olduğunu dile getirdi. Telefon görüşmesi sırasında Putin'e Xi'nin iyi dileklerini aktaran Yang, sözlü bir mesaj da iletti. Yang, iki liderin planlamaları ve stratejik öncülüğü sayesinde, yeni bir dönem için, Çin- Rusya kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığının güçlü bir ivmeyle gelişmeye devam ettiğini söyledi.

İki ülkenin temel çıkarlarıyla ilgili konularda birbirlerini kesin bir biçimde desteklediğini kaydeden Yang, iki ülkenin karşılıklı saygı, hak ve adalet ve kazan-kazan işbirliği içinde yeni bir uluslararası ilişkiler modeli ortaya koyduğunu, karışıklık içinde olan ve köklü değişikliklerden geçen dünyamıza son derece değerli bir istikrar ve pozitif enerji sunduğunu ifade etti.

Yang, Çin-Rusya İyi Komşuluk ve Dostane İşbirliği Antlaşması'nın imzalanmasının 20. yıl dönümünde, Çin'in iki lider arasında mutabık kalınan kararları kapsamlı biçimde uygulamak ve bu üst düzey siyasi karşılıklı güveni daha fazla stratejik koordinasyona dönüştürmek için Rusya ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Ayrıca Yang ve Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Salı günü yapılan Çin-Rusya stratejik güvenlik istişaresinin 16. turuna eş başkanlık ettiler. Derinlemesine fikir alışverişi yapılan oturumda, Çin- Rusya ilişkilerinin yanı sıra küresel güvenlik ve stratejik istikrara dair bir dizi önemli konu hakkında kapsamlı bir mutabakata varıldı.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Editör: İRFAN KARSLI