Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Cumartesi günü, Portekiz hükümetinin Nisan ayında aşı tedarik ve uygulamasına dönük çabalarını yoğunlaştıracağını ve önümüzdeki ay alacağı 1,8 milyon dozu mümkün olduğunca çabuk uygulayacağını söyledi. Portekiz, okul öncesi eğitim kurumlarında ve ülkenin dokuz yıllık temel eğitiminin ilk dört yılını kapsayan okullarda çalışan 78.700 öğretmen ve personelin aşılanmasına Cumartesi günü başladı. Costa, gazetecilere yaptığı açıklamada, eğitim çalışanlarının aşılanmasının, ülke genelinde "hızlı aşılama noktalarının test edilmesinde önemli bir alıştırma" olarak kullanıldığını söyledi.

Costa, aşılama çalışmalarının hızlandırılabilmesi için aşılama sürecinin, "hızlı aşılama için (tahsis edilecek) yaklaşık 150 nokta ile tamamlanacağını," söyledi. Costa, "AstraZeneca aşısının bütün yaşlar için güvenli olduğuna dair artık herhangi bir şüphenin kalmadığını" ve bu konuda bilimsel her türlü şüphenin "Avrupa İlaç Ajansı tarafından açıklığa kavuşturulduğunu" söyledi.

Portekiz'in Oeiras kasabasında bir ilkokulda maskesiyle ders yapan bir öğretmen görülüyor, 15 Mart 2021. (Fotoğraf: Pedro Fiuza/Xinhua)

Costa, "En büyük sorun üretilen aşı sayısında. Avrupa ölçeğinde hepimiz bu üretim kapasitesini artırmak için çaba sarf ediyoruz, bu yüzden de hedefleri koruyoruz," dedi. Portekiz'de son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle sekiz yeni ölüm ve 344 yeni vaka daha kaydedildi ve böylece ülkede pandeminin başlangıcından bu yana gerçekleşen toplam can kaybı sayısı 16.827'ye, toplam teyitli Kovid-19 vaka sayısı ise 820.042'ye yükseldi.

Portekiz Sağlık Genel Müdürlüğü'ne göre, Portekiz'de 1.536.184 kişi Kovid-19'a karşı aşılanmış bulunuyor; bunların 1.068.361'ine sadece birinci doz, 467.823'üne ise her iki aşı da vuruldu. Dünya pandemiyi kontrol altına almaya çalışırken, giderek artan sayıda ülkede onaylanmış koronavirüs aşılarıyla başlatılan aşılama çalışması devam ediyor.

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü'nün 23 Mart tarihinde açıkladığı verilere göre, dünya genelinde Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri dahil bazı ülkelerde 83'ü klinik deneme aşamasında olmak üzere toplam 267 aşı adayının geliştirme çalışmaları sürüyor.

DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek

Editör: İRFAN KARSLI