Sağlık

Pfizer, İtalya dava açsa bile aşı tedarikine devam edecek

Pfizer Italia Srl. CEO'su Paivi Kerkola İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, şirketin "Avrupa Komisyonu'yla yapılan anlaşmalarda öngörüldüğü üzere aşı tedarik etm...

Abone Ol

Pfizer Italia Srl. CEO'su Paivi Kerkola İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, şirketin "Avrupa Komisyonu'yla yapılan anlaşmalarda öngörüldüğü üzere aşı tedarik etmeye devam edeceğini" belirtti. Xinhua'nın iletişime geçtiği Pfizer Italia'dan bir yetkili, Kerkola'nın açıklamalarını teyit etti.

Avrupa Komisyonu, Pfizer ve diğer koronavirüs aşısı üreticileriyle tedarik anlaşmaları yapmış ve tedarik edilen aşıların Avrupa Birliği (AB) üye devletleri arasında bölüştürülmesi öngörülmüştü.

Pfizer ve Alman ortağı BioNTech, son iki hafta içinde aşı teslimatında bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu teyit etse de Kerkola, tedarikin bu hafta içinde "normal düzeylere" döneceğini söyledi.

Pazartesi günü İtalya, koronavirüs aşılarının teslimatını yeterince hızlı yapmadıkları gerekçesiyle Pfizer, BioNTech ve bir diğer ilaç üreticisi AstraZeneca'yı AB'ye şikayet etmişti. Salı günü İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, bu şirketlere dava açma tehdidinde de bulunmuştu. Ancak şu ana kadar resmi olarak herhangi bir dava açılmadı.

Pfizer-BioNTech aşısı, İtalya'da ilk onay alan ve en yaygın kullanılan aşı konumunda. İlaç devi Moderna'nın aşısı da İtalya'da kullanım onayı almış durumda; AstraZeneca'nın alternatif ürünü ise onay bekliyor.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü'nün Salı günkü verilerine göre dünya genelinde 236 aşı adayı halen geliştirilmeye devam ediliyor. İngiltere, Çin, Almanya, Rusya ve ABD gibi ülkelerdeki 63 aşı adayı ise klinik deney aşamasında bulunuyor.