Politika

Peru'nun seçilmiş Cumhurbaşkanı halka 'büyük umut' veriyor

Siyasi gözlemci Jerjes Loayza, Salı günü Xinhua'ya verdiği röportajda, beklentinin 28 Temmuz'da göreve başlayacak Özgür Peru Partisi'nin yenilikçi adayının "daha sosyal-demokr...

Abone Ol

Siyasi gözlemci Jerjes Loayza, Salı günü Xinhua'ya verdiği röportajda, beklentinin 28 Temmuz'da göreve başlayacak Özgür Peru Partisi'nin yenilikçi adayının "daha sosyal-demokratik" bir hükümete liderlik etmesi yönünde olduğunu ifade etti. Loayza, Castillo'nun kampanya vaatleri sorulduğunda, yeni Cumhurbaşkanının bu sözleri yerine getirebilmesinin 27 Temmuz'da toplanması planlanan Kongre'de siyasi müzakerelerin nasıl sonuçlanacağına bağlı olacağını kaydetti.

Castillo ikinci turda 8 milyon 836 bin 380 oy, yani oyların yüzde 50,12'sini alarak kazanmıştı. Muhafazakar Halk Gücü Partisi'nden rakibi Keiko Fujimori ise 8 milyon 792 bin 117 oy almış ve yüzde 49,87'de kalmıştı. Castillo lehine olan 200 bin oyu iptal ettirmeye çalışan Fujimori, bir dizi başvuruyla sonuçlara itiraz etmiş ancak başarısız olmuştu.

Seçim sonrasında reformları Kongre'den geçirmek zorlu bir mücadele gerektirebilir çünkü yasama organında sandalye kazanan 10 partiden Halk Gücü, İlerici İttifak, Halkın Yenilenmesi ve Avanza Pais olmak üzere dördü, Castillo hükümetine karşı muhalefet rolünü üstleneceklerini açıkladı.

Peru için Birlik, Biz Peru'yuz, Yapabiliriz Peru ve Mor Parti gibi daha küçük partiler, yönetimi desteklemek için iktidar partisiyle birlikte çalışacaklarını duyurdu. Popüler Eylem Partisi ise yönetimi temkinli bir şekilde izleyeceğini belirtti. Loayza'ya göre, Castillo'nun karşılaşacağı asıl zorluk, hem pandemiyle mücadele için devam eden aşılama sürecini idare etme, hem de ekonomik meseleleri ele alma konusunda dirayetini ortaya koyarak güven kazanmak üstüne olacak.