Sağlık

Pan Amerikan Sağlık Örgütü, Latin Amerika'da Kovid-19'un Mu varyantını izliyor

PAHO'nun yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar danışmanı Jairo Mendez Rico, Çarşamba günü düzenlenen çevrimiçi basın toplantısında, "Kolombiya Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün str...

Abone Ol

PAHO'nun yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar danışmanı Jairo Mendez Rico, Çarşamba günü düzenlenen çevrimiçi basın toplantısında, "Kolombiya Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün stratejik izlemesi sayesinde Kolombiya ve diğer ülkelerde dolaşan ve B.1.621 olarak adlandırılan bu varyant, Ocak ayında tespit edildi" dedi.

Mendez'e göre, bölge ülkelerinde toplu bulaşma göreceli olarak düzensiz olmaya devam ettiği için yeni varyant özellikle bir tehdit veya risk oluşturmuyor. Mendez, Mu varyantı vakalarının Kosta Rika ve Ekvador'da kayıtlara geçtiğini ancak varyantın hastalığın şiddetini, ölüm oranını veya bulaşıcılığı belirgin biçimde artırmadığını belirtti.

DSÖ, haftalık bülteninde, Mu varyantının 39 ülkede tespit edildiğini ancak vakaların yüzde 0,1'den daha azında görüldüğünü ve küresel olarak gerilediğini bildirmişti. Öte yandan Mendez, söz konusu varyantın Kolombiya'daki vakaların yüzde 39'unu, Ekvador'daki vakaların ise yüzde 13'ünü oluşturduğunu ve istikrarlı biçimde arttığına dikkat çekti. Mendez, Mu varyantını "endişe verici bir varyant" olarak tanımlamak, "çok yakından izlemeyi, ek kanıt aramayı ve klinik veya epidemiyolojik davranışındaki herhangi bir değişikliğe karşı dikkatli olmayı gerektiriyor" diye açıkladı.