Politika

Pakistanlı yetkili: ÇPEK Pakistan'a sosyo-ekonomik kalkınma getiriyor

Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (ÇPEK) Kurumu Başkanı Asim Saleem Bajwa, Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin amiral gemisi projesi olan ÇPEK'in Pakistan'a sosyo-ekonomik kalkın...

Abone Ol

Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (ÇPEK) Kurumu Başkanı Asim Saleem Bajwa, Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin amiral gemisi projesi olan ÇPEK'in Pakistan'a sosyo-ekonomik kalkınma getirdiğini ve insanların geçim kaynaklarını iyileştirdiğini söyledi. Bajwa, Xinhua'ya verdiği demeçte, ÇPEK kapsamında Pakistan'da uygulanan bir dizi projenin, istihdam yaratma, yerel halk için sosyo-ekonomik faydalar ortaya çıkarma ve yoksulluğun giderilmesi gibi konularda ülkeye destek olduğunu belirtti.

ÇPEK projelerindeki çalışmaların hızından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bajwa, ÇPEK'in ülkede enerji ve iletişim altyapısındaki eksiklikleri gideren birinci aşamasının başarıyla tamamlanmasının ardından ikinci aşamaya geçildiğini ifade etti. "İkinci aşamanın etkisi birinci aşamadan çok daha büyük olacak" diyen Bajwa, ÇPEK'in ikinci aşaması ile Pakistan ve Çin'in özel sektörlerinin birbirine bağlanacağını, daha fazla özel sektör yatırımı geleceğini, tarım, bilim ve teknolojide işbirliğinin artacağını ve özel ekonomik bölgelerin kurulması yoluyla bir sanayileşme çağının başlayacağını söyledi.

Fotoğrafta Pakistan'ın Sahiwal kentindeki Sahiwal kömür yakıtlı elektrik santrali görünüyor, 26 Ocak 2021. (Fotoğraf: Li Hao/Xinhua) Fotoğrafta, Pakistan'ın doğusunda bulunan Pencap eyaletinde, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (ÇPEK) kapsamındaki ±660kV Matiari-Lahor yüksek gerilimli doğru akım (HVDC) iletim projesinin Lahor dönüştürücü istasyonu görülüyor, 4 Şubat 2021. (SGCC/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Pakistanlı yetkili, Pakistan'ın ÇPEK kapsamında geliştirilmekte olan stratejik Gwadar Limanı'nın, ulusal ekonomiye ivme kazandırmak ve bölgesel bağlantı olanakları ve ticareti geliştirmek için daha iyi bir karayolu altyapısı aracılığıyla ülkenin geri kalanıyla bağlanmakta olduğunu belirtti. Bajwa, ÇPEK Ortak İşbirliği Komitesi'nin yaklaşan toplantısı ile ilgili olarak, Pakistan'ın Çin ile çeşitli alanlarda işbirliğinin kapsamını daha da genişletmeyi hedeflediğini bildirdi.

Bajwa, "ÇPEK projelerinin yaygınlaşmasını ve konsolidasyonunu sağlamayı ve işbirliğinin temelini genişletmeyi umuyoruz" dedi. Yetkili, birçok ülkenin ekonomik büyüme ve kalkınma için Çin'i örnek aldığını, Kovid-19 pandemisinin getirdiği zorluklara rağmen, Çin'deki ekonomik büyümenin etkileyici olmaya devam ettiğini söyledi. Bajwa, "Çin dünyaya daha fazla açılacak, daha fazla fırsat olacak. Dünya çapında daha fazla Çin yatırımı göreceğiz. Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Çin yatırımlarını diğer tüm bölgelere götürecek bir araç" dedi.