Sağlık

Pakistanlı uzman: Kovid-19'un kaynağına ilişkin araştırmalar siyasallaştırılmamalı

Pakistanlı bir uzman geçtiğimiz günlerde Xinhua ile yaptığı söyleşide, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dahil küresel sağlık izleme örgütlerinin Kovid-19'un kaynağını, bilimsel araşt...

Abone Ol

Pakistanlı bir uzman geçtiğimiz günlerde Xinhua ile yaptığı söyleşide, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dahil küresel sağlık izleme örgütlerinin Kovid-19'un kaynağını, bilimsel araştırmalara ve gerçeklere bağlı kalarak, siyallaştırmadan araştırmaları gerektiğini söyledi. Merkezi İslamabad'da bulunan düşünce kuruluşu Küresel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden bölgesel jeopolitik analist Mehmood Ul Hassan Khan, Çin'in virüsün kaynağını tespit etmek için yapılan çalışmanın ilk aşamasında DSÖ ile tam işbirliği yaptığını ve bu çalışmada DSÖ-Çin müşterek uzman ekibinin laboratuvar sızıntısının son derece uzak bir ihtimal olduğu sonucuna vardığını söyledi. Khan, "En başından bu yana Çin çok şeffaf, çok açık, çok etkileşimli oldu ve DSÖ uzmanlarını gelip her şeyi kendi gözleriyle görmeleri için davet etti" dedi.

Çin'in iç kesimlerindeki Henan eyaletinin merkezi Zhengzhou'da Kovid-19 nükleik asit testi için laboratuvarda çalışan bir sağlık görevlisi, 11 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Li An/Xinhua)

Khan, DSÖ ve küresel sağlık izleme örgütlerinin koronavirüsün kaynağının tespiti için "başta Amerika Birleşik Devletleri toprakları olmak üzere" başka yerlere bakmaları gerektiğini, "çünkü Maryland'de kurulu bir laboratuvarın biyolojik ve kimyasal deneyleriyle çok kötü bir üne sahip olduğunun herkesçe bilinen bir sır olduğunu" vurguladı. Çin'in aşı bağışları ve ihracatının yanı sıra tıbbi ve koruyucu ekipman tedariki ile de uluslararası toplumun Kovid-19 ile mücadelesine yardımda oynadığı rolü öven Pakistanlı uzman Çin'in küresel pandemi mücadelesine büyük katkılarda bulunduğunu söyledi. Khan, Batı medyasının Kovid-19'la ilişkili Çin karşıtı propagandası hakkında da Batı'nın, "Kovid-19 ile mücadele için ekipman ve zor durumdaki insanlara aşı vermek suretiyle bir insanlık simgesi haline gelen" Çin'in iyi niyetlerine, bütüncül gayretlerine ve politikalarına iftirada bulunmakla zaman kaybettiğini belirtti. Khan, "Batı medyasının kendi menfaatleri var. Çin'in devam eden sosyo-ekonomik gelişmesine kara çalmak için iftira atmaya çalışıyorlar, ancak her türlü negatif propagandaya rağmen Çin, dünyaya gerçekleri göstermek suretiyle bütün suçlamaları yatıştırmakta başarılı olmuştur" dedi.